Няколко граждани се събраха на протеста в защита на бившата служителка на АЕЦ "Козлодуй" Наталия Станчева, срещу която централата заведе дело шамар за 500 000 лв., който бе обявено, че ще се състои днес 8:30 ч. пред сградата на Министерство на енергетиката. В 10 часа в Министерството бе внесено писмо - иск за оттегляне на обвиненията по делото "шамар" срещу медицинската сестра Наталия Станчева, предаде репортер на "Фокус".

"Солидарен съм с г-жа Наталия Станчева и смятам този иск за абсурден. Самият аз бях обект на такъв иск и съм един от първите случаи в България, когато се заведе такова дело за сплашване преди почти 7 години. Недопустимо е АЕЦ "Козлодуй" да води такива дела и трябва да има последствия. АЕЦ "Козлодуй" е държава в държавата. Такива предприятия смятат, че може да не се съобразяват със законодателството на държавата", каза организаторът на протеста.

Той е категоричен, че министърът на енергетиката задължително трябва да поиска оттегляне на този съдебен иск и да потърси отговорност на служителите и представителите на предприятието, които са се ангажирали със завеждането на иска и да закрие това лечебно заведение, което не съществува по смисъла на българското законодателство. "След което да изчисти името на АЕЦ "Козлодуй", което се случва в момента, е много лоша репутация", допълни той.

"Протестът е срещу този безпрецедентен иск от 500 хил. лв. срещу жена, която е работила като медицинска сестра в АЕЦ " Козлодуй", уволнена е, защото е оказала да извършва прегледи като лекар, защото не е. В последствие е разкрила една гигантска злоупотреба - същестуването на поликлиника на територията на АЕЦ "Козлодуй", след решение на съда тази поликлиника преустановява дейността си. Наталия Станчева прави още ред разкрития за закононарушения в АЕЦ "Козлодуй". Сега новият управителен директор Валентин Николов предприема действия, за да накаже г-жа Станчева. Г-н Николов няма необходимия стаж от 7 години, за да бъде директор на АЕЦ "Козлодуй" и със странични публични действия се опитва са оправдае назначаването. Изключителен прецедент е този иск, защото няма никакви факти, които да доказват нарушения или вреди, които да е нанесла госпожа Станчева, напротив тя като гражданин защитава всички нас и всички европейски граждани около България, защото е предприела действие, което е ограничило една зловредна практика и ако се случи ядрен инцидент би играла роля да ограничи овладяването на един такъв инцидент", каза друг потърпевш Петър Кърджилов.

По думите му на територията на АЕЦ "Козлодуй" има и други обекти, които не трябва да са там - има аптека, ресторант, банка - изобщо няма кой да реагира срещу тези неща. "От една седмица насам 6-и блок работи на значително намалена мощност, което е претендент в зимна обосновка. Според експерти става въпрос за проблеми е 6-и блок имаше няколко инцидента през годините в него, което означава, че има нещо, което те крият. Призоваваме министър Радев да предприеме действия, да научи какви са причините и фактите за това дело "шамар", което са образували срещу г-жа Наталия Станчева и съответно настояваме и той да изиграе ролята и АЕЦ "Козлодуй", допълни Кърджилов.