Не бива да поставяме медицинския персонал пред избора в държавно или в частно заведение да работи, защото с това ще последва оголване на единия от двата сектора. Затова предупреди Росица Райкова - старша медицинската сестра в Отделението по детска гръдна хирургия в Пирогов във връзка с идеята за създаване на частното лечебно заведение "Мама и аз“ и  бавенето на Националната детска болница.

Пред Радио "Фокус" тя обърна внимание, че кадрите в детското здравеопазване са изключително малко.

"Дори в момента при наличието на всички болници в София броят на кадрите не се увеличава, а остава един и същ, като мигрира в различните лечебни заведения“, каза Райкова.

Трябва да има една Национала детска болница. Здравеопазването на българчетата трябва да е приоритет на държавата, категорична бе тя и обясни, че идеята на това лечебно заведение е да събере на едно място специалистите по педиатрия, за да се осигури качествено здравеопазване на децата на България.

"И да не им се налага да обикалят по лечебните заведения. Вижте какво се случва в Трета градска болница. Там отлагат сърдечни операции на деца, заради липса на персонал. Няма медицински сестри, които да поемат постоперативните грижи", каза тя.

Росица Райкова обясни, че има младежи, които завършват образованието си като медицински сестри, но те предпочитат да работят в сектори, в които работата е по-лека и по-добре платена.

Старшата сестра обърна внимание, че липсата на медицински сестри вече е световен проблем и е крайно време да се вземат мерки за подобряване на условията на работа и връщането на престижа на заетите в сектора. Професията е пред изчезване, но няма да може да бъде заменена от изкуствения интелект, предупреди Райкова.

Биляна Бозинарева