Не трябва да има някакъв фанатизъм от гледна точка на неизлагане на слънце, а по-скоро е важно да знаем какви са простичките правила, които да спазваме, за да може да нямаме рисковете от излагането на слънце. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ дерматологът Александра Христозова.

По думите й трябва да се прилага едно цялостно слънцезащитно поведение, което включва избягването на часовете в деня, които са най-рискови – от 11.00 до 16.00 часа, като е добре да сме на по-плътна сянка и да си даваме сметка и за лъчите, които се отразяват около нас. "Слънцезащитното поведение от гледна точка на защитата може да бъде при слънцезащитен продукт, като кремове и спрейове, които нанасяме, може да бъде при слънцезащитно облекло, като най-добрият вариант е слънцезащитното облекло.“

Слънцезащитните кремове са важни от гледна точка на превенция от рак на кожата, каза тя и обясни, че изгарянето е това, което е рисково за развитие на рак на кожата и слънцезащитните кремове на първо място предпазват от UV-B лъчите, които са основно свързани с този проблем.

"Идеалният вариант е да нанасяме продукт на откритите части на тялото и по-голямата част от тялото просто да скриваме на сянка. През ранното лято, когато нямаме още естествената защита на меланина в кожата, е особено важно да ползваме слънцезащитни кремове и те да бъдат с висок фактор. По към края на лятото съветвам пациентите си да използват по-малко кремове като количество, да стоят повече на сянка и всъщност да намалят излагането си на субстанциите, които все пак са в тези кремове. Слънцезащитните кремове не пречат на продукцията на витамин D“, добави специалистът.

Излагане на слънце не е вредно, когато е съобразено с правилата за слънцезащита. Според дерматолога нещо, за което трябва да следим, е да нямаме изгаряне, тъй като изгарянето показва, че вече имаме връзка с ДНК увреда, която дългосрочно е свързана с развитие на рак на кожата. "Най-големият риск е ако имаме големи изгаряния и излагане на слънце до 15-годишна възраст, и е толкова по-голям рискът за развитие на меланомен тип рак на кожата в бъдеще.“ 

Един добър слънцезащитен крем е хубаво да има защитата UV-B лъчи, SPF фактора и UV-А лъчи, както и защита срещу синята светлина, която е тясно свързана и с пигментацията. Много важно е хората да знаят какво означава факторът за защита.

"Този фактор е изчислен като брой намазвания през деня на определено количество от крема върху кв. см върху кожата. Никой не нанася такова голямо количество слънцезащитен крем и толкова често. И всъщност факторът, който ние получаваме, е около 3-4 пъти по-нисък. Затова последният, който има някакъв смисъл, е 30, а пък вече в много силно слънце е хубаво да е 50 фактор,“ каза тя и посъветва да се придържаме към медицински марки, за да сме сигурни, че факторът е този, който е изписан на опаковката, както и ако искаме по-комфортен продукт е добре да се търсят марки, където филтрите са по-малко на брой. Важно е също така да се следи дали филтрите, които се съдържат в даден продукт, са безопасни за океаните и да търсим продукти с рециклируема опаковка.