Забелязва се трайна тенденция на късогледство при малките деца. Това каза за предаването "Здравето на фокус“ на Радио "Фокус“ офталмологът д-р Веселин Даскалов. Той обясни, че това най-често е резултат от прекомерната употреба на електронни устройства.

"Тези електронни устройства, без които не можем вече в ежедневието, прекалено много се използват от децата. Забелязва се трайна тенденция на увеличение на диоптрите на късогледство при малките деца. Още 2-3 клас, чатейки непрекъснато с телефоните, те получават спазъмна кумулация. Ако в началото това е лъжливо късогледство, то след една година става трайна. Така че, има наистина голямо увеличение“, алармира лекарят.  

 Д-р Веселин Даскалов припомни, че неслучайно използването на  мобилни телефони вече е забранено в училищата в редица европейски страни.

"В днешно време коригираме с лазер диоптри - до 10 късогледство, до плюс 6 далекогледство, до 4 диоптъра астигматизъм.  Успеваемостта с лазерните операции на тези рефракционни аномалии - късогледство, далекогледство и астигматизъм, е 90%.

Тоест, 90% от пациентите нямат нужда от очила след тези операции“, каза д-р Даскалов.

Той подчерта, че  препоръчва този вид операции след 20-21 годишна възраст и до 50 години.

 "Горната граница обикновено се смята до 60 г., но това е малко пресилено. Аз бих я свалил до 50 г. и след това имаме възможност за избор. Защото при някои пациенти, както знаем катарактата се подмлади, затова не е лошо да направим щателен преглед. Ако този пациент е вече на 50 години и има някакъв диоптър за късогледство, трябва да преценим дали ще бъде по-добре за него с лазерна операция или чрез смяна на неговата леща“, обясни д-р Даскалов.

Росица АНГЕЛОВА