Ръководството на Национален синдикат "Защита" ще проведе среща със здравния министър Галя Кондева. Това е пореден опит да се стигне до споразумение и подписване на национален рамков договор. Известно е, че досега действащият договор изтече през април. От синдикатите заявиха, че са готови на протести заради исканото увеличение на заплатите на здравните работници.

Едно от предложенията на синдикатите е колективният трудов договор да бъде подписан за срок от 1 година без това да включва клаузите, касаещи възнагражденията. В тази част предложението е да се запазят същите нива като в предходния КТД, но за по-кратък период от 4 месеца. След това с приемане на новите бюджетни програми, частта за заплатите да бъде преразгледана и да се приемат нови стойности. Работодателските организации от своя страна настояха при подобен подход да бъде осигурена гаранция, че Националната здравноосигурителна каса няма да налага санкции на болниците, които не са успели да постигнат необходимите нива в рамките на четиримесечния срок.

В 11 часа ще започне срещата на ръководството на Национален синдикат "Защита" с министъра на здравеопазването. Поводът е обявеният протест на 6 юни, с искане за оставката й. След срещата ръководството на синдикат "Защита" ще даде брифинг от 12:00 часа пред Министерство на здравеопазването.