Премиерът е като момче, което се лута в Музея на восъчните фигури и се снима със знаменитости, като не осъзнава, че рискува да направи едно много сериозно провинение, а именно да обърка евроатлантическата ориентация на България. Това предупреди Росен Йорданов, социален психолог, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".

Според него заради некадърното управление, има възможност да се разчисти пътя на едно малцинство, което има реалната опасност да се превърне в мнозинство.

"Т.е. да се обърка евроатлантическата ориентация на България и да се създадат едни случайни ситуативни мнозинства на базата на гнева, на базата на отвращението от това, което са направили заради некадърното управление. И веднага ще почукат два политически субекта, които са странни, алчни и безскрупулни. Разбира се, това са "Възраждане“ и проектът на другия "натовски генерал“, чиито ступор е, бих казал компулсивно поведение, се харесва много на българския избирател, защото безизразното му поведение в момента се чете като спокоен човек на фона на хиперактивността на нашия премиер“, обясни психологът.

Груповата динамика, фазите и естественият изход

Росен Йорданов обърна специално внимание на причините довели до настоящата криза в управлението, където никой не се е сетил да вземе предвид груповата динамика от психологията, където се казва, че преди да стане екип всяка група минава през няколко опасни фази, които могат да бламират дори и най-мотивираните, и най-сплотени участници в групата преди да се превърнат в ефективен екип.

“В случая имахме силна негативна мотивация, но със сигурност нямахме такава сплотеност. Така че всички симптоми, които наблюдавахме при груповата динамика, водеха до един абсолютно естествен изход“, каза психологът, като посочи кои са фазите.



"В началото се започва с леко размразяване на нагласите, за да се опознаят участниците, всички са достатъчно сервилни, правят си и комплименти. Следват първите спорове за разпределение на неформалната йерархия в групата – кой е по-силен, кой е по-влиятелен и за да се разбере това, много незабележимо се появява първото не особено сложно предизвикателство, с което въпросната група се справя донякъде прилично. И се преминава в много опасната фаза – фазата на илюзорната сплотеност.

И след нея е финалната фаза, която се нарича фаза на разпада на илюзиите за тази сплотеност. Е, в момента сме в нея“, уточни Росен Йорданов.

Той допълни, че регресираме до ниски нива на цивилизованост, само защото ни движат страстите, насочени от политическите пропагандатори, за да бъдат хората в инфантилизирано състояние.

"Но това е безкрайно опасно за обществото“ подчерта социалният психолог, като обърна внимание на правосъдието, като неразделна част от една цивилизация.

Министърът на правосъдието - "Фатално привличане“ - Главен прокурор

"На нашето правосъдие не му трябва меч, трябва му скалпел. Но скалпелът изисква компетентност, практика, знание и чист дух, ненамеса на политически страсти и вакханалии. Хора, които трябва да са добре подготвени и - много важно - да са били в практиката. Ние сме общество, което не води сериозен разговор как да подобрим правосъдната ни система. Обърнете внимание кои останаха? Госпожа Надежда Йорданова, която е като обсебена от главния прокурор и прилича на героиня от филма "Фатално привличане“. Не върши работа и за 5 стотинки и ще ви дам един детайл. В момента главният прокурор внася поправки в Наказателния кодекс, които са изключително от компетенциите на правосъдното министерство – в смисъл, чудесно е, че ги внася, защото те са правилни, но забележете – това го внася главният прокурор, а не министърът на правосъдието. Къде е работата на г-жа Йорданова, освен да ходи по Висшия съдебен съвет“, беше възмутен психологът, но отказа да стовари цялата отговорност на политиците.

Избори

"Защото те излизат от народа. А народът е всеки един от нас персонално. Така че всеки нека да направи бърза профилактика, едно бързо хигиенизиране, което ще му помогне и в други аспекти на живота, убеден съм в това, понякога болезнено, но със сигурност бъдещето му ще бъде по-добро отколкото да продължава да повтаря едни и същи грешки при гласуване и да задълбочава травмата си. Знаете ли, изборният процес по някакъв странен начин прилича на терапевтичния процес, който се развива деструктивно зле, в който пациентът тежко се съпротивлява на промяната, на лечението, и затъва все повече и повече в травмата“.

А за да се превъзмогне "травмата“, социалният психолог предписа и лекарство, а отчитайки инфлацията то е и безплатно - просто "преди да гласува всеки от нас, нека си припомни кой какво е обещал, след което да види и кой какво е свършил." Отговорът на този въпрос, ще генерира лечението и ще бъде пътеводната светлина при следващите избори.

Димитър Димитров