Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират, вниманието им е насочено към нападателя, а премиерът е свит. Ако тръгне втора атака от някъде другаде, отзад, той ще бъде доубит“. Това коментира в bTV ген. Тодор Коджейков, бивш началник на българската Национална служба за охрана, след като вчера министър председателя на Словакия Роберт Фицо беше атакуван от 71-годишен мъж на 150 км от Братислава.

"Според мен това е грешка и пропуск. Учили са ни, че ние трябва първо да се погрижим за охраняемото лице, има действия, които се разпределят между служителите“, обясни още той.

"Има секунди, в които премиерът е абсолютно сам, ако има втори нападател, може спокойно да го довърши“, допълни експертът.

"6-7 човека се скупчват около нападателя и оставят премиера. Според мен вниманието трябва да бъде насочено към министър-председателя и един или двама човека, както и полицаите, или хората, които са на втората линия, да са около атакуващия. След това трябва да започне евакуация и да се придвижат по най-бързия начин до безопасно място“, обясни ген. Коджейков.

Той посочи, че на големи мероприятия, на които присъстват повече хора, се правят проверки с рентген и има контролно-пропускателни пунктове.

"Тук просто хора са се събрали на улицата и са поискали да приветстват премиера. Според мен нападателят е имал наблюдения как и по какъв начин протича ежедневието на премиера и използва моментът той да излезе от втора линия. От един метър стреля във Фицо – пет изстрела за секунда и половина – две“, посочи ген. Коджейков.