Атентатът срещу премиера на Словакия Роберт Фицо е общоевропейски симптом. В Словакия този вид конфронтация достигна до своя апогей. Това каза в bTV Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

"Видяхме, че антимигрантската реторика, споровете за европейската подкрепа за войната в Украйна станаха основна тема за евроизборите. Това не подминава и България. Видяхте колко бързо се политизират такива крайни решения – когато имаше сблъсъци с мигранти в София, излязоха жандармеристи. Всичко това се политизира максимално“, обясни той.

Според него е допуснат пропуск от страна на службите за сигурност с охраната на министър-председателя на Словакия.

Без да съм експерт по национална сигурност - има сериозен пропуск в защитата на премиера Фицо. В събралата се група е допуснат човек със законно притежавано оръжие. Не е имало проверка. Извършителят е бил радикализиран. Писал е статии в медиите против политиката на министър-председателя. Трябвало е службите да го идентифицират и да имат по-специално отношение. Това идва като шок за Словакия, но напрежението е къкрило като в тенджера под налягане. Накрая е излязъл един радикализиран човек, който да предприеме тези действия“, посочи Милен Керемедчиев.

Пипомняме, че Словашкият премиер Роберт Фицо, който вчера беше тежко ранен при опит за убийство, дойде в съзнание след операция, продължила няколко часа, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.

Фицо беше прострелян от 71-годишен мъж в словашкия миньорски град Хандлова. Според очевидци мъжът е прострелял няколко пъти премиера след изнесено заседание на кабинета, докато той се ръкувал с дошли да го поздравят привърженици.