Просветният министър Галин Цоков с приветствие по повод 24 май.

"Фокус" публикува целия текст без редакторска намеса:

24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник!

Защото знанието и писмеността са светлината, която осветява пътя на българите и в най-тъмните и тежките им дни…

24 май е денят на почит към словото, към знанието, към духовността.

Защото словото и знанието са в основата на живота. Те са памет, градят моста между минало и бъдеще, свързват поколенията. Те са непреходни.

24 май е денят на светите братя Кирил и Методий и тяхното наследство. Този ден е гордост и радост за всички българи, където и да се намират по света.

Защото нашите букви са нашата идентичност и нашият принос за многообразието на европейската култура. Те са българското културно наследство, съхранено от нашата държава от далечни векове до днес. Безусловно България е част от съвременна Европа чрез своята азбука, книжовност, богослужебна традиция и духовен опит.

Силата на книжовността, възпята от Стоян Михайловски, не само не намалява във времето, но и дава истинския смисъл на празника. Стихотворението, превърнато в химн, който на този ден звучи вече над 120 години, изразява по уникален начин историята на българската писменост и жаждата на народа за знание и просвещение.

И днес словото удивлява със способността си да променя света и хората към добро, с мощта си да преодолява времена и разстояния, конфликти и страдания, да обединява и да дава вяра.