Това, което се случва в момента, е безпрецедентна конституционна криза. Това каза за Агенция "Фокус" проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. "Вече е видна лъжата на "Продължаваме промяната", че искат да бъдат опозиция, а всъщност искат да имат председател на Народното събрание, което са две взаимно изключващи се неща.

"От това, което се случва, вече няма никакъв изход. Ние направихме няколко отстъпки, водихме достатъчно разговори с всички, показахме изключително голяма диалогичност, сложихме на масата всички важни приоритети, които пред държавата, около които си струва да се обединим, да приемем всички онези неща, които са важни, да приемем законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Нито една от партиите от предишното правителство не иска да чуе за важните приоритети. Те настояват да има техен председател. Това означава, че не желаят да управляват, не желаят да има парламент, защото са наясно, че няма как да се случи това тяхно желание. Просто не искат да има работещ парламент, искат директно да идат на избори. Страх ги е от работещият парламент", коментира проф. Ангелов.

По думите му председателят на парламента няма как да е атестат дали ще има правителство, защото не са започнали преговорите между партиите. "Вариантите са много тогава, когато мислиш за държавата. Тогава, когато мислиш само за партията си, тогава, когато си политически екстремист, авантюрист, правиш това – постигаш най-голямата инфлация в ЕС, България няма пари за нищо в бюджета", обясни той.

"Излизаме на финансовите пазари, но никой не иска да ни даде пари, дават ги с една огромна лихва. От следващата година българите ще почнат да плащат близо около 3 милиарда лева само за лихви, заемите ще бъдат не по-малко от 15 милиарда. Влизаме в тежка дългова спирала, влизаме в свръхдефицит, много скоро ако това продължи, няма да се учудя, ако МВФ дойде и започне да управлява финансите ни, нещо, което не се е случвало повече от 30 години. Това е тотална безотговорност. В залата имаме само политически екстремисти, които се интересуват само от личните си страсти и амбиции, загърбват интересите на държавата", каза още проф. Ангелова.

Той отбеляза, и че медицинският бранш е бил излъган, че ще им бъдат повишени заплатите. "Нивата са достигнати в много малко лечебни заведения, в останалите няма да стигнат. Те ще бъдат обречени на фалит, ако направят тази крачка. Няма пари за спешните медици, бюджетът е ограничен. ПП са свикнали да лъжат и нищо от това, което казват, да не изпълняват. Казаха, че няма да има пенсионер под линията на бедност, сега се оказва, че 1.3 милиона български пенсионера са под линията на бедност. За мен това са недопустими лъжи и те ще бъдат наказани на следващите парламентарни избори", поясни той.

"Тяхното поведение, от тяхната безотговорност, от техния авантюризъм и глупост тласкаме страната към нови избори, което ще бъде изключително опасно и зимата щетите за държавата ще бъдат непредвидими. Това, което предстои, не може да бъде предвидено и няма как да бъде управлявано ефективно", добави проф. Ангелов.

"Ако "Продължаваме промяната“, БСП, "Демократична България“, "Възраждане“, "Български възход“ не осъзнаят, че логиката, практиката във всички парламенти, след падането на комунистическия режим, е председателят да се избира от първата политическа партия, и тогава да говорим за стабилно Народно събрание, , най-вероятно отиваме на избори", прогнозира той.

Отговорност ще носи "Продължаваме промяната“ с техния авантюризъм, с техните аматьорски познания по отношение на структурата и функционирането на държавността.