"Левите партии в България станаха твърде много – положението е "много войводи, малко четници". Това каза евродепутатът и бивш премиер на страната Сергей Станишев по повод листите за предстоящия европейски и национални избори.

"Първи май за левите хора винаги е оптимистичен ден. Принципно левицата е оптимистична – идеологията на лявото е свързана с промяната на света към по-добро, той да бъде по-справедлив, правата на всеки човек да са защитени, условията на труд да са добри, како и доходите. Това са каузи, които касаят всеки един българин", поясни пред bTV той.

Според него, ако се погледне реалността, тя не е толкова оптимистична, предвид предстоящите избори. Той припомни, че още преди месец се е обърнал публично към всички леви партии, които са станали твърде много, че "единственият шанс за достойно представяне на лявото в европейските избори е широко ляво-центристко обединение".

Сергей Станишев отчете със съжаление, че този "изпит не беше издържан от левите лидери".

"Както се казва у нас: "много войводи, малко четници". Вижте какво става сега – има четири леви листи за изборите, които се борят за гласовете на българите. Може да се окаже, че тези четири листи ще се борят за 3 мандата от 17 в Европейския парламент. Това е много тъжно", поясни той.

Според него европейските избори са съдбовни, но те ще бъдат "захлупени от грозната национална кампания, която не носи никаква визия за бъдещето".

Той каза, че няма да участва в днешната лява среща, която е инициирана от лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Първо тя каза, че никой от настоящите евродепутати не стават. Второ – очевидно, след като тя е наредила собствена листа за изборите, явно гони не пет, а шест европейски мандата", поясни той.  

Той отчете грешките в българската политика – няма визия за бъдещето, ежедневно се използва език на омразата, няма междупартиен диалог и национален консенсус.

"Нямам никакви илюзии, че ще бъда номиниран от настоящото ръководство на БСП за част от евролистата, защото не веднъж от 2018 г. съм изказвал своите критики открито, а това днес се наказва. Аз имам самочувствието, че съм си свършил добре работата в ЕП. Видях наскоро едно социологическо проучване, че съм един от двамата евродепутати с най-високо доверие сред избирателите", отговори Станишев на въпрос за политическото си бъдеще.