С такива представители на парламентаризма, нямаме нужда от врагове. Това каза проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при държавния глава и съветник на служебния министър-председател Гълъб Донев в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“

Проф. Маринов коментира, че на депутатите не им остава много време да правят пакости. Според него парламентът не използва времето, което им дава президентът за очертаване на важни приоритети и закони, необходими за обществото. "Няма какво да се чудим защо е слабо доверието и ниско уважението и към институцията на законодателната власт“, посочи той.

"Начинът, по който представят своето намерение, показва или едно шокиращо непознаване, или едно умишлено всяване на заблуждение", така председателят на Стратегическия съвет към президента определи предложенията на "Демократична България“ за ограничаване на правомощията на държавния глава.

По думите му е очевидно, че желанията за елиминиране на президента от процеса е поредното недообмислено изхвърляне. Той допълни, че политическите партии в Народното събрание имат неспособност да сформират ефективно управление, което да работи в полза на обществото, без скандали и откровени прояви на идиотизъм.

"Сравнението между Радев и партийните лидери е убийствено“, отбеляза той. Проф. Маринов каза още, че част от партиите в последното редовно правителство трябва да се извинят за своите провали и неубедителното си представяне на изборите, а не да обвиняват Румен Радев.

"Подобни опити и усилия да се навреди на президента и да се атакува служебното правителство всъщност има обратен ефект", добави той. 

Според него тези, които размахват плашилото на президентската република - колкото повече говорят, толкова по-сериозни кръгове от обществото се замислят дали това не е добър вариант. По думите на проф. Маринов това е типична слаба и неинтелигентна политика, която се диктува от страха.

Той посочи, че обществото поема всичко по различен начин - една част престават да обръщат внимание и не се интересуват от случващото се в политиката, а други се радикализират.

Проф. Маринов смята, че няма предпоставки за Велико народно събрание, но допълни, че ако всичко продължава по този начин, една значителна част ще си задава въпроса какви са другите варианти.

За процедурата по връчването на мандатите проф. Маринов бе категоричен, че повече време за мотаене няма и има срокове, които трябва да се спазват. Той прогнозира, че ако не се стигне до сформиране на редовно правителство, изборите за ново най-вероятно ще се проведат на 12 или 19 март.

Цоня СЪБЧЕВА