***

София.

От 9.00 часа в Централен военен клуб, зала "Тържествена“ ще бъде открита конференцията "100 дни пълномащабна война в Украйна – предизвикателства и перспективи за стабилността, отбраната и мира в региона и Европа. Съвременни тенденции в развитието на военните конфликти и отбранителните способности“.

***

София.

От 13.00 часа в хотел "Маринела“ вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Мултиевропейското първенство по таекуондо с над 1200 участници от 38 държави. За първи път в историята ще се състои и Пара таекуондо Гранд при, което е под егидата на Световната федерация.

***

София.

От 14:15 часа в София тех парк, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер ще открие форум на тема: "Бъдещето на водорода в България“.

В събитието ще участват: Мария Габриел, еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж; Карина Ангелиева, заместник-министър на иновациите и растежа; Ива Петрова, заместник-министър на енергетиката; Барт Бибуик, изпълнителен директор на Съвместно предприятие "Горивни клетки и водород“, както и представители на публичния сектор, бизнеса и научните среди.



***

Казанлък.

От 20.30 часа на пл. "Севтополис“ вицепрезидентът Илияна Йотова ще ще участва в церемонията по коронясване на Царица Роза 2022 г.



***

Благоевград.

От 12.00 часа в зала 5 на Община Благоевград ще се проведе пресконференция, на която ще бъде представена програмата за фестивала "Дни на класиката“, организиран от Камерна опера и Община Благоевград.

***

Благоевград.

От 9.30 часа в зала № 5 на Община Благоевград ще се състои сесия на общинския съвет.

***

Капитан Андреево.

От 10.00 часа Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев ще посети граничния пункт "Капитан Андреево“ във връзка с опашките от тежкотоварните автомобили. Работното посещение е и във връзка с утежнената ситуация по повод поемането от държавата на фитосанитарния контрол.

***

Капитан Андреево.

От 14.00 часа на ГКПП "Капитан Андреево“ председателят на Комисията по земеделие, храни и гори Пламен Абровски ще посети ГКПП "Капитан Андреево". Той ще извърши проверка за преминаването на тировете и взимането на лабораторни проби за плодове и зеленчуци.



***

Кубрат.

От 10.00 часа в Кубрат ще бъде открито изложението "Ден на пшеницата" 2022



***

Сливен.

Традиционният фолклорен събор в Самуилово ще се проведе на 3 и 4 юни. След 2-годишно прекъсване заради ковид пандемията, традиционният фолклорен събор за празника на село Самуилово, се завръща с разнообразна програма. През първия ден, на 3 юни, с концерти ще се изявяват Сливенският ансамбъл за народни песни и танци, самодейни състави от Сливен и Кермен, както и от селата - Самуилово, Панаретовци, Гавраилово и Селиминово. Вечерта, на същия ден, от 20 ч., ще започнат изпълненията на народните певци от Самуилово и Оркестър "Гергьовден“.

***

Хасково.

От 17.30 часа ще се състои поднасяне на цветя пред паметника на Аспарух Лешников в Хасково. Това е първото посещение на наследницата на великия Ари в България. Тя прие поканата на община Хасково и РИМ-Хасково да присъства на Дните на Аспарух Лешников, посветени на 125 годишнина от рождението на световноизвестния тенор. Джесика Лешников преди това ще посети гроба на дядо си в София, който община Хасково възстанови преди две години.