Днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“ в София президентът Румен Радев откри документалната изложба "80 години от спасяването на българските евреи“. Почетен гост на събитието е известният историк и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар. На откриването на изложбата присъстваха премиерът Гълъб Донев, министърът на културата Найден Тодоров, неговият заместник доц. д-р Пламен Славов, министърът на външните работи Николай Милков и други официални лица, съобщиха от Министерството.

В словото си президентът посочи, че спасяването на българските евреи и днес е пример за силата на обществената енергия, посветена на справедлива кауза.

В експозицията са включени експонати от фонда на Националната библиотека, както и наградите, с които посмъртно е удостоен цар Борис III от международните еврейски организации, сред които Световният еврейски конгрес и Лигата против поругаването.

По-късно днес пред паметните плочи на спасителите на българските евреи до храма "Света София“ ще бъдат поднесени венци и цветя. В тържествената церемония се очаква да участват държавният глава Румен Радев, министър Тодоров и зам.-министър Пламен Славов, представители на изпълнителната власт, на дипломатическия корпус, на академичните среди, на еврейската общност и граждани.

А в ранните часове на деня зам.-министър Пламен Славов се включи в Похода на толерантността и мъдростта. Пред паметника на Спасението в градинката при паметника на "Св. Климент Охридски“ бяха поднесени венци.

Според официалните данни на интернет страницата на Изследователския център на Световния център за възпоменание на Холокоста Яд Вашем, цитирани от БТА, в таблицата срещу името на България е записано, че в страната е имало 50 хиляди евреи преди Втората световна война и нула жертви. Единствената страна в този документ с отбелязан нулев брой жертви е България.

"Българският народ тази година почита забележителния исторически акт на съпричастност и кураж, довел до спасяването на неговите съграждани от еврейски произход. Това е важен модел за гражданско поведение, което сме длъжни да следваме и днес. Ние трябва да бдим, за да не допуснем антисемитизмът, ксенофобията, агресията, етническата нетолерантност да задават дневния ред на съвременното общество“, каза в началото на богатата програма от събития министър Найден Тодоров, който е заместник-председател на Националния инициативен комитет за отбелязване на годишнината, която преминава под патронажа на президента на Република България Румен Радев.