По повод 80 години от спасяването на българските евреи от Холокоста Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" и Народното събрание на Република България на специално събитие в Деня на отворените врати ще отдадат почит към 43-та депутати от 25 НС, подкрепили петицията на Димитър Пешев срещу депортацията на своите съграждани-евреи и изиграли решителна роля за нейното спиране.

Днес в Българския парламент ще гостуват 20 лауреати на Международния литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена". Най-висшата държавна институция на България оцени усилията на младите творци за съхранението и популяризирането на темата за спасението на българските евреи и отдаване почит към невинните жертви на Холокоста. Младите пазители на паметта ще разкажат за своите мотиви да изучават историята на спасението и чрез проучванията си да дописват този разказ за бъдещите поколения. Откъси от техни творби ще прозвучат в изпълнение на актрисата Албена Павлова.

Идеята за  отбелязване на паметната годишнина в Народното събрание е на ръководителя на  Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" Алберта Алкалай. То ще се състои на днес от 10 часа. 

Никола Петков