Емилия Никова е новият председател на Управителния съвет на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Тя сменя Камен Диков, който се задържа на поста 7 месеца. Той освобождава мястото по взаимно съгласие с транспортния министър Георги Гвоздейков.

Министерството на транспорта и съобщенията е принципал на НКЖИ. Заповедта на транспортния министър за рокадата в държавната компания е от 25 април, но вписването е станало в първия работен ден след празниците - 7 май. Това показва проверка на Mediapool в Търговския регистър.

Това е поредната смята в директорския борд на НКЖИ, като всички назначения са с уточнението - "до провеждане на конкурс".

Камен Диков зае поста председател на 3-членния директорски борд на НКЖИ през октомври 2023 г. Преди това за кратко, около година, беше шеф в друго държавно дружество - "Напоителни системи", което е под шапката на земеделското министерство. След идването на власт на правителството на акад. Николай Денков името му беше лансирано за заместник шеф на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) от квотата на "Продължаваме промяната". Това обаче не стана и той застана начело на НКЖИ.

За Емилия Никова няма много публична информация. 50-годишната шефка работи повече от 10 години в НКЖИ. Ръководила е звеното, отговарящо за строителството на жп линията "София - Драгоман".

Други смени в тричленния управителен съвет след смяната на властта не са правени.

Мария Генова остава в директорския борд и е генерален директор на НКЖИ.

Постът си - член на Управителния съвет на НКЖИ, запазва и бившият военен контраразузнавач и щатен сътрудник на Държавна сигурност о.р. полк. Васко Балабанов. Той беше назначен през октомври 2023 г. от квотата на ДПС.