В Дупница ще бъде открит паметник на Димитър Икономов, една от личностите със значим принос за спасяването на българските евреи в града, предаде репортер на "Фокус“. Официалната церемония е насрочена за 14.00 часа в градската градина, където е издигнат паметника.

Инициативата е на организация на евреите в България "Шалом“, регионалната организация на евреите в град Дупница, съвместно с Община Дупница и под патронажа на министъра на правосъдието. Инициаторът за създаване на този паметник е председателят на регионалната организация на "Шалом“ в града Леонид Хаздай. Паметникът е изработен от скулпторът Бойко Митков.

Дупничанинът Димитър Икономов дава началото на борбата за спасяването на българските евреи. Както е известно, заповедта за депортацията на евреите от старите предели на Царство България е била скрита от обществото и всеки разбирал за нея по отделни канали. Димитър Икономов бил първият депутат, който научава за готвената депортация и уведомява незабавно за това Димитър Пешев, заместник-председател на 25-то Обикновено народно събрание.

Историята записва Димитър Икономов сред 43-мата депутати, начело с подпредседателя на НС Димитър Пешев, които на 17 март 1943 година се подписват под петицията до министър-председателя Богдан Филов, в която се обявяват в защита на българските евреи. Депутатите правят действията по депортацията публично известни, показват фактическата им нелегитимност и с това провалят антисемитските действия на прохитлеристкото правителство.

Венцеслав ИЛЧЕВ