Кюстендил си спомни за праведника на народите Петър Михалев, предаде репортер на "Фокус“. В залата на Възрожденското училище се проведе възпоменание по повод 125 години от рождението на един от спасителите на българските евреи. Присъстваха председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов, зам.-областният управител на Кюстендил Мария Зарева – Йорданова, зам.-кметът на Община Кюстендил Кристиян Иванчов, началникът на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил Емануела Дюлгерска, общински съветници, историци, научни работници и граждани.

Гост на събитието беше и почетният гражданин на Дупница проф. Рахамин Шекерджийски.

Вечерта беше открита от директора на Регионалния исторически музей в Кюстендил Валентин Дебочички. Той посочи, че възпоменателното събитие е част от програмата по повод 80-та годишнина от героичното спасяване на близо 50 000 български евреи от Холокоста през Втората световна война. "Да се говори за тези събития от миналото и за достойните българи никога не е късно“, допълни Дебочички.

Думата беше дадена на доц. д-р Ангел Джонев, който презентира подробности от живота и делото на Петър Михалев и участието му в спасяването на българските евреи. Обявеният за праведник на света е роден в Кюстендил. В родния си град завършва основното и средното си образование. През Първата световна война Михалев служи в армията, след това записва специалност "Право" в Софийския университет, която завършва през 1921 г.

Историкът показа и картина, дело на Петър Михалев. През 1920 година видният кюстендилец рисува картината, притежание на Регионалния исторически музей.

Разказът продължи с това, че в Кюстендил Михалев се връща като съдебен кандидат, а след това е мирови съдия в Трекляно, Ботевград и Кюстендил, където остава до 1929 г. През следващата година се установява в София.

През 1934 г., след Деветнадесетомайския преврат, Михалев е назначен за околийски управител на Кюстендил. Изпълнява длъжността до края на  1934 г. През  януари 1940 г. е избран за депутат от Третата кюстендилска избирателна колегия, в 25-то Обикновено Народно събрание.

На 8 март 1943 г. Петър Михалев е в Кюстендил. Научава от свои приятели, че се готви депортиране на евреите от Кюстендил и остава разочарован, че е бил прескочен като депутат и не е уведомен за това. Той решава да замине за София, пътувайки заедно с делегацията за спасяването на българските евреи – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев и Иван Момчилов.  На следващия ден цялата делегация се среща с подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев.

Доцент Джонев продължи разказа си с последващите действия, довели до спирането на депортацията и произлезлите от това събития. След преврата от 9 септември 1944 г. Михалев е подложен на редица репресии от новия режим, съден е от т. нар. Народен съд и е осъден на доживотен строг тъмничен живот.

През 1949 година той е амнистиран и освободен. Въдворен е да живее в Кюстендил. След 1953 година му е разрешено да се върне в София, като няма право да упражнява адвокатската си професия. Няколко години по-късно отново е въдворен в Кюстендил, до 1963 г. Тогава отново му е разрешено да се върне в София.  През 1973 г. израелската комисия към Държавния институт "Яд Вашем“ го провъзгласява за "Праведник на света“.

Гостите си припомниха събитията около готвената депортация и силният отпор от страна на представителите на кюстендилската общественост.