В Кюстендил бяха отбелязани 45 години от смъртта на Асен Суичмезов, предаде репортер на "Фокус“. Събитието се състоя в траурния парк, където е погребан един от спасителите на българските евреи. От отци към Кюстендилска духовна околия беше отслужена панихида. Присъстваха зам.-председателят на ОбС Чавдар Ненов, секретарят на Община Кюстендил Светослав Василев, директорът на Регионален исторически музей Валентин Дебочички, историкът Ангел Джонев, началникът на отдел "Култура и духовно развитие“ Дима Укалска, родственици на почетния гражданин на Кюстендил.

Асен Григоров  Суичмезов е роден на 6 юли 1899 година в Кюстендил. Семейството му живее в близост до еврейския квартал, а той още в детските си години контактува с местните евреи, дори родителите му го дават в еврейска забавачка. След като завършва средното си образование, се мести в София и учи право в Юридическия факултет на Софийския университет. Брат му загива на фронта през Първата световна война и това променя изцяло неговия мироглед. Той започва да се занимава е търговия, както баща си. Представител е на предприятия за износ на сушени плодове в чужбина.

Асен Суичмезов е един от хората, които подкрепят желанието на българите в Македония за свобода. Той не е само в търговски отношения с местните евреи, но е и много близък приятел с тях.  Затова, когато до него достига мълвата, че се подготвя депортирането на българските и в частност на кюстендилските евреи, той, заедно с още трима свои съграждани, са в делегацията, изпратена в София за среща с председателя на народното събрание Димитър Пешев, чиято цел е да се изиска отмяна на заповедта за депортация.

Внукът на Суичмезов - Асен Милчев разказа повече за делото на своя дядо. "Сега много говорим за гражданско общество, но това което са направили тогава кюстендилци – това са наченките на гражданското общество. Събират се, решават, има единодушие, започват да се борят и има резултат“, каза Асен Милчев. По думите му Кюстендил е забележителен с това, че от този град започват проявите на гражданското общество. Тук всички са живеели като един, не е имало дискриминация, цялото общество е действало в защита на своите съграждани евреи и е успяло. "При протестите в справедлива кауза винаги има смисъл“, допълни Асен Милчев.

Венцеслав ИЛЧЕВ