Кюстендил отбеляза 129 години от рождението на Димитър Пешев, предаде репортер на "Фокус“. Цветя в знак на признателност към приноса на кюстендилеца за спасяването на българските евреи бяха поднесени пред паметника му от  областния управител инж. Александър Пандурски, кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, председателя на Общински съвет - Кюстендил Иван Андонов, секретаря на община Кюстендил Светослав Василев, общински съветници, народни представители, организацията на евреите "Шалом“ в България.

По покана на община Кюстендил цветя поднесоха - Жоел Либа мениджър проекти на съюза на актьорите в Израел; Ирит Кейнан професор по история, израелски писател, член на ръковдството на съюза на писателите на Израел; Явор Гърдев български театрален  и кинорежисьор; Георги Милков български журналист и водещ на предаването "Религията днес“ по БНТ 1.

"Това е третото ми посещение в този красив град, това красиво място. Влюбен съм в този град. Историята на Димитър Пешев докосна сърцето ми. Безкрайно съм му благодарен и му отдавам чест, че е спасил моите хора. Един от хората, които е трябвало да се качи на този влак – който Димитър Пешев е спрял, е един от нашите най-добри актьори – български. Той е дошъл от този град, с неговите родители, и исках да благодаря на Димитър Пешев от името на цялата израелска нация, от името на еврейската общност“, каза Жоел Либа. Той посочи, че никой друг не се е жертвал така, както Димитър Пешев. Никой не е постъпил по този начин, по който е постъпил Пешев.

"Той не е просто наш брат. Той е много важна личност за еврейската общност. Такъв човек като него, който да жертва собствения си живот и не е евреин – би трябвало целият свят да му се преклони. За това, че е спасил човешки животи“, каза Жоел Либа.

От своя страна професорът по история Ирит Кейнан припомни една еврейска поговорка, че човек, който е спасил дори един човешки живот, все едно е спасил целия свят. "По тази логика наистана можем да кажем, че този праведник на света е спасил целия свят. Това което той направи – той показа, че хуманизмът е по -силен от фашизма. Че обичта към човека е по-силна от омразата, по-силна е от всичко“, каза   Ирит Кейнан.

Димитър Пешев е роден на 25 юни 1894 година в град Кюстендил. В политическата си кариера е известен със своята роля за спасяването на българските евреи. Пешев е почетен гражданин на Израел, а през 1997 г. получава посмъртно най-високия български орден "Стара планина“. Удостоен е със званието "Почетен гражданин на Кюстендил“ през 1997 година.

Венцеслав ИЛЧЕВ