В Културния дом на Босилеград ще бъде открита фотодокументалната изложба "Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи“. Това съобщи за "Фокус“ доцент д-р Ангел Джонев, автор на изложбата. Тя ще бъде открита от 18.00 часа. Събитието е част от юбилейното 30-то издание на Великденския фестивал. То е първото презгранично пътуване на самия проект.

На 20 табла се разказва за драматичните събития разиграли се в годините на Втората световна война и ключовият принос на кюстендилските граждани Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев. Всичките петима получили признание в Държавата Израел с провъзгласяването им за "Праведници на народите на света“ и в Република България, посмъртно наградени с най-висшето държавно отличие – орден "Стара планина“ I степен.

Фотодокументалната изложба е съвместна инициатива на Института за исторически изследвания при Българската академия на науките, Регионален исторически музей Кюстендил и Община Кюстендил с автор доц. д-р Ангел Джонев и дизайнер Николай Везирски. Превод на английски език е дело на Мирослава Таскова.

Фотодокументалната изложба е част от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 80 г. от спасяването на българските евреи, която се провежда под патронажа на президента Румен Радев и е финансирана от Министерството на културата на Република България.

Венцеслав ИЛЧЕВ