Депутатите от Комисията по отбрана в парламента одобриха международен договор BU-B-UCP "Придобиване на бойни машини Страйкър" по Програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби. Това се случи с 9 гласа "За" на ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС, 5 "против" от "Възраждане" и ИТН и 1 "въздържал се" от БСП, предаде репортер на "Фокус". 

Прогнозната стойност на договора е 1,208,560,357.00 щатски долара, а срокът за валидност на офертата изтича на 15 декември 2023 г. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г.

Международен договор BU-B-UCP е изготвен във връзка с изпълнение на приетия от 49-тото Народно събрание Проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада".

Реализирането на договора ще позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности в Сухопътните войски на Българската армия.

"Основната отговорност на правителството на САЩ е да предоставят машината, както сме я поискали. "Терем" ще бъде подизпълнител", казаха от Министерство на отбраната.  "Оценката е, че около 40% от труда, който ще бъде вложен в изпълнение на този договор, ще бъде извършен тук в България. Тази инвестиция дава възможност за голяма част от дейностите, които са трудоемки и изискват личен труд, да бъдат извършвани тук", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Той добави, че страната ни е в разговор със САЩ у нас да започне производството на артилерийски боеприпаси. Заместник-министър Станимир Георгиев уточни, че министерството е провело конкретни разговори с фирмата "Harris" за изграждане на център за диагностициране и отстраняване на ремонти на тяхното оборудване и отбеляза, че Сухопътните ни войски са оборудвани изцяло с радиостанции именно на същата фирма.

По време на дебатите от "Възраждане" отново се обявиха категорично против този договор, който според тях е неизгоден за България. Николай Дренче посочи, че няма да подкрепят ратифицирането му в пленарна зала.

От ИТН също се обявиха против сделката, като според тях закупуваните машини са остарели и недобре въоръжени.