Твърди се, че основният проблем на левицата са вътрешните противоречия, тъй като те създават противопоставяне в цялата левица, но това е дълбоко невярно. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ Калоян Паргов, председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи.

Тези проблеми си остават вътре в партията и те не може да влияят, смята Паргов. Според него, колкото и БСП да е единствената лява партия у нас, тя не е подобаващо представена, тъй като партията не се състои от 25 депутата, а от вчера и 24, тъй като още един беше изключен. 

По мнението на Калоян Паргов, така нареченото модернизиране на БСП в последните години доведе партията до задънена улица и отговорността за това се носи персонално от председателя и другите, които гравитират около него. Това на практика са реформи, свързани с  изчистване на неудобните, които заплашват стола на председателя. Според Паргов, нито един председател досега не си е позволил такъв подход.

"Тези реформи и този курс сигурно ще реши определени реваншистки интереси, но това няма да доведе БСП да бъде нито център, нито обединител, нито подобаващо представено в парламента. Затова на обща дискусия, с всички инакомислещи, трябва да се изясни каква партия е БСП и кого иска да представлява", смята той. 

Според Паргов, БСП е партия на труда и партия на трудещите се, защита на бизнеса е приоритет на десните партии в България. Той подчерта, че не всяка социална политика може да се нарече лява. 

"Приоритети на партията трябва да бъдат осмисляне на проблемите в света и мястото на България в този свят. Това са приоритети, които касаят националния интерес. На първо място дали е възможно да се превърнат  Балканите и Черноморския регион в зона на мира. Това трябва да бъде приоритет не само наш, но и на нашите съседи, да се търсят общи икономически и културни връзки. България има нужда от мир и спокойствие, а не от политика "разделяй и владей". Има нужда от мирно съществуване", изтъкна Паргов. 

"Само заедно можем да излезем от тази криза. Всяка държава изпитва своите трудности, но със сигурност България и е най-слаба икономически и чувствително е засегната от тези кризи. Да се състави кабинет във времето, в което живеем, не е лесно. Това се вижда не само тук, а и в други държави в Европа", поясни той.

И все пак, националният ни интерес изисква да има стабилно правителство, работещи институции и бързо приемане на закони, смята още Калоян Паргов.

Цоня СЪБЧЕВА