Правим крачка назад, за да има процес валиден за всички назначени. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по повод отношенията между управляващите партии и разписването на регламента за назначенията в регулаторите, предаде репортер на "Фокус"

"Нещата са различни за добро. Двете партии казват, че има нужда от механизъм за взимане на решение. В трудна ситуация - крачка назад за устойчивост. В името на това да има процес валиден за всички назначения правим крачка назад. Никой не трябва да бъде сменен просто, за да бъде сменен. Зависи от резултатите. Главният критерий е как се изпълняват мерките и реформите", заяви Габриел. 

Тя припомни, че има управленска програма, в която ясно е разписано кои закони трябва да бъдат приети, какви реформи трябва да бъдат извършени и какви са сроковете за тях. 

"Има управленска програма, а в нея има секторни политики, всеки един министър е отговорен за изпълнението на сроковете, законодателството и реформите", каза тя. 

Тя определи като "положителни" усилията на лидерите на партиите, подкрепящи правителството, да създадат ясен механизъм, с който да се извършват назначенията. 

"Самият факт, че има много голяма яснота, че в трудна ситуация можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения - това е нещо, което трябва да виждаме откъм положителната страна. За да не стигаме до ситуации на блокаж, за да не стигаме до ситуации, в които има взаимни обвинения, защото не се е провел разговор, защото няма яснота по отношение на процедурата - това беше крачката в положителната посока", коментира Габриел. 

И увери: "С премиера Николай Денков сме един екип".