В тази ситуация не бива да се превръщам в ябълка на раздора или във фигура, която да разделя общество и да пречи на институциите да си вършат работата. За това оттеглям своето одобрение да бъда външен министър. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ и кандидат за поста на служебен министър на външните работи  Даниел Митов, предаде репортер на "Фокус"

"Приех не защото това е самоцел за мен. Въпросът е, че в тази ситуация държавата трябва да има ясен външнополитически курс, който трябва да е ясен, проатлантически, пронатовски, проевропейски. За това съм приел", обясни Митов. 

Той каза, че в момента поста на външен министър принадлежи на президента Радев. Според Митов отговорността в тази ситуация принадлежи на държавния глава: "Външният министър си е негов и той носи цялата отговорност. Господин Главчев направи предложение и то не бе припознато от президента Радев". 

"Много е показателна позицията, която излезе на Българското дипломатическо дружество, която излезе преди минути, това не знам дали знаете, но е организация на червени дипломати, комунистически креатури, в която организация участва брата на Стефан Димитров - Георги Димитров, когото аз лично съм уволнявал два пъти от Външно министерство", заяви Митов.