411 са секционните избирателни комисии (СИК) на територията на община Варна, като броят на членовете е 3593, разпределени между парламентарно представените парти и коалиции. СИК-овете се състоят от 9 или от 7 души, това съобщи заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов, който проведе днес консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) на територията на община Варна. Те са във връзка с организационно-техническата подготовка за провеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.

В консултациите участваха представители на парламентарно представените политически партии и коалиции, както следва: коалиция "ГЕРБ-СДС", коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", ПП "Движение за права и свободи", ПП "Възраждане", коалиция "БСП за България" и ПП "Има такъв народ".

В началото на срещата участниците бяха запознати с предварително изготвено проектопредложение за разпределението на местата в секционните избирателни комисии.

Членовете на партии и коалиции заявиха, че нямат възражения срещу предложеното разпределение.

Резултатът от проведените консултации предстои да бъде изпратен в РИК – Варна.