Лявото обединение трябваше да стане преди регистрациите. Това каза в Кюстендил Ваня Григорова, лидер на "Солидарна България“ по повод обявеното от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова намерение да събере леви партии и движения с цел широко ляво обединение, предаде репортер на "Фокус“. Според Ваня Григорова като цяло това е похвална стъпка и така се прави, но така се прави преди да се регистрира коалицията в ЦИК, защото вече коалицията на БСП е регистрирана, а листите са формирани.

"Опасявам се, че такива проформа действия за обединение на лявото могат само да разочароват левите фигури, които очакват БСП да се обърне към левите избиратели. След като някои ръководни кадри направят няколко крачки назад, да могат да се съберат всички в ляво и да станем по-силни. Всички в ляво осъзнаваме необходимостта да бъдем заедно, но действия като днешното – да съберем показно хора, без от това да има някаква възможност да произтече практическа полза, възмущават останалите формации“, категорична беше Григорова.

От своя страна лидерът на "Изправи се, България“ Мая Манолова припомни, че преди последните парламентарни избори председателят на БСП Корнелия Нинова е събрала по същия начин 26 леви партии и организации. "В резултат на което процентите на БСП паднаха под девет. Докато Нинова е председател на голямата партия в ляво, а Борисов – на голямата партия в дясно, нито ще има обединение на лявото, нито на дясното. Това не е заради личностния проблем, а заради вождистките настроения и взимането на еднолични решения", допълни Манолова.

"Моята основна цел и кауза е защита на работещите български граждани. Несъмнено това не е борба която е загубила своята актуалност, както някои се опитват да внушат“, каза Ваня Григорова. Тя припомни, че  преди броени години работодателите са се опитали да отменят първите три дни болнични, които те покриват.

"Тогава писахме анализи, правихме протести, спряхме това безобразие, което те се опитваха да направят. За да се случи какво? Сега, тази година, с последния държавен бюджет за 2024 година, на работодателите беше опростен единият ден от тези три“, допълни Григорова. Тя посочи, че този ден се поема от нашите осигуровки – и това никой не го каза.

"Никой не каза, че така ние позволихме да се замрази майчинството на нива от 780 лева при положение, че минималната работна заплата вече е 930 лева. Надявам се, че разбирате защо представителите на работещите хора трябва да са там – в парламента. Да бдят за безобразията, които им се готвят, които са платени от лобистите на бизнеса, така че работниците да се тези, които плащат цената всички кризи. Ние ще бъдем тези, които в Народното събрание ще браним интересите на работещите“, посочи още Ваня Григорова.