Депутатите решиха да забранят хазартните реклами в медиите, включително телевизии, новинарски сайтове и печатни медии, изключение се прави за "Българския спортен тотализатор". Това стана със 198 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържали се", предаде репортер на "Фокус"

Припомняме, че забраната беше предложена от Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС, като част от законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

Тя ще влезе в сила три дни след обнародването ѝ в "Държавен вестник". 

Подкрепено бе и предложението за забрана за продажба на лотарийни фишове да бъде наложена за хората, поставени под частично или пълно запрещение. Забрана бе наложена и върху продажбата на предплатени карти, предназначени за използване в онлайн хазартни игри.

В специалния регистър на НАП за превенция от хазартни зависимости се вписва, че лица, които получават социални помощи, имат психични разстройства, поставени са под запрещение (бел. от ред. – пълно или частично) не могат бъдат допускани да играят хазарт.

Също така бе прието билбордове, излагащи реклами на хазартни игри, да не могат да бъдат разполагани на разстояние от не по-малко от 300 метра от училища, университети, детски ясли, общежития, ученически и социални столове и други.

Депутатите решиха игрални зали да няма в населени места с под 10 хил. души постоянно население. Изключение се прави само за туристическите курорти и за селищата, които се намират на разстояние на 30 км от магистрали, жп линии и гранични пунктове. Забраната ще влезе в срок от 3 години.

Организаторите на хазартни игри ще трябва да внасят годишни вноски за социално отговорно поведение. За онлайн залаганията тя е 60 хил. лева, за игри в игрални казина – 20 хил. лева и за всички останали хазартни игри – 10 хил. лева. Тези средства ще бъдат разделени наполовина между Спортното и Здравното министерства. В последното парите ще бъдат насочвани за лечение, терапия и превенция на хазартните зависимости.