Донорска ситуация, реализирана от медицински екип на УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ", с координатор д-р Мая Младенова, ще даде шанс за живот на двама румънски пациенти, нуждаещи се от трансплантация на бъбрек, съобщават от ИА "Медицински надзор".

Това стана възможно, след като на 30 април близките на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи и по този начин да помогнат на други хора. Поради медицински показания на донора, не е имало възможност за извършване на органна трансплантация в България. По линия на споразумение за сътрудничество между ИА "Медицински надзор“ и Националната агенция за трансплантация на Румъния, бъбреците са предоставени на румънската страна. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.

ИА "Медицински надзор“ организира и координира целия процес от възникването на донорската ситуация до излитането на румънския медицински екип от България.

Министерството на здравеопазването и ИА "Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.