В четвъртък или събота боядисваме яйцата за Великден.

Поверието гласи първото задължително да е червено. То е символ на Христовата кръв. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите. Идеята е да носи здраве, радост и щастие на обитателите в дома. Следващото яйце също е червено. То се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение, което продължава след полунощ или на другия ден.

Легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със "запъртьци“(неизлюпени развалени яйца). Те обаче по божията воля, щом се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

Различна история относно възникването на тази традиция, е че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено. С него се натъркват бузките или се чертае кръст по челото на децата за здраве и се заравя в нивата за плодородие.