Решението на парламентарната криза е "Демократична България" да предложи председател на Народното събрание. Това се казва в позиция на "Движение България на гражданите", разпространена до медиите.

Ето пълния текст на изявлението на партията: 

Позиция на Изпълнителния съвет на Движение България на гражданите

Изпълнителният съвет на Движение България на гражданите оценява неуспешните опити за избор на председател на 48то Народно събрание като срамни. Налице е парламентарна криза.

България се нуждае в момента, повече от всякога, от работещ Парламент, който да приеме законите за справяне с енергийната, финансовата и демографската кризи. Тази цел става заложник на партийни сметки, които могат да доведат до там новоизбраният Парламент да няма нито един работен ден в интерес на хората до насрочването на нови предсрочни избори.

Последните два безплодни дни показаха, че номинациите на ГЕРБ, Продължаваме промяната, ДПС, БСП и Възраждане не събират необходимата подкрепа при сегашната политическа конюнктура. След 1997 г. сме изправени пред нов исторически момент, в който демократичната общност може да поеме лидерството. Считаме, че единственият изход от парламентарната криза е Демократична България да предложи председател на НС, който да получи подкрепата на останалите партии.

Недопустимо е следващите три месеца, през които парламентарните сили ще преговарят за правителство, да бъдат пропиляни, вместо да се използват за съдържателна законодателна дейност в посока на развиване на електронното управление, облекчено производство на електроенергия за собствени нужди, подкрепа за бизнеса и хората, бюджет, правосъдна реформа и приемане на законите за усвояване на над 700 млн. евро по "Плана за възстановяване и устойчивост“.