Мотивът за убийството на Алексей Петров трябва да търсим по-скоро в неговото минало, а разследващите трябва много внимателно да прочетат цялото дело "Октопод", коментира пред Dir.bg бившият силов вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Според него редица политици дължат отговори за близката си комуникация и зависимости със застреляния и назначенията му в сектор "Сигурност". Цветанов изреди както Надежда Нейнски и Георги Първанов, така и Бойко Борисов, бащата на Кирил Петков, бившия главен прокурор Никола Филчев и бившия вътрешен министър Емануил Йорданов, който по времето на кабинета на СДС назначава на щат в НСС Петров по предложение на Атанас Атанасов, тогава начело на службата.

Цветанов е категоричен, че показното убийство показва едно - че отсъства ефективна борба с организираната престъпност, а управляващите искат да скрият това зад реформи в службите. Според него това, че управляващите посягат към изземване на президентските правомощия при назначенията в службите по конюнктурни причини, вреди на националния интерес.

В днешната чужда преса България е с показното убийство и с шпионския скандал, което означава, че страната ни се отдалечава от Шенген, предрича Цветанов. Авторитетът ни отсъства и защото през последните няколко години не сме част от нито една сериозна международна операция срещу оперативно интересни групи на наша територия, категоричен е лидерът на "Републиканци за България".