С министър Калин Стоянов вложихме доста сили и енергия да върнем вътрешните регулаторни механизми, да проявим нетърпимост към тези, които са превишили закона. Възобновихме взаимодействието с прокуратурата. Това заяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

"МВР е сложен структурен организъм, който е натоварен с огромни обществени очаквания. Служителите на министерството бяхме изправени пред огромни предизвикателства. Измина една сложна и динамична година. Борим се с незаконната миграция, каналджийството, противодействието на киберпрестъпността, пияните и дрогирани шофьори, наркоразпространението и домашното насилие. Имам огромни изисквания към служителите ми. Престижът на МВР е накърнен, липсва мотивация на служителите", поясни Коцев пред NOVA.

Голямото пътуване по празниците:

"Имаме прогресивен спад на нарушения на водачи, отнети автомобили, присъди. Предвидили сме достатъчно ресурс и при прибирането след Нова година", поясни главният секретар.

Обирът на инкасо автомобил:

"Това е в резултат на системната работа на колегите от СДВР. Установени са трима от участниците в грабежа. Те са привлечени към наказателна отговорност, един е с постоянно задържане. Един се издирва. Все още няма яснота все още къде са парите", поясни Коцев.

Убийството на Алексей Петров:

"Нямаме конкретен заподозрян, работим много сериозно и активно. Става въпрос за тежко, предумишлено престъпление. Проверявани са лица за съпричастност. Ако ФБР получат телефона на Петров, той ще бъде отворен в рамките на няколко месеца", смята главният секретар.

За кораба "Верила":

"Работим с ирландската полиция и митническите власти. Към вчерашна дата броят на задържаните български граждани се увеличи с още един – станаха 6. Три от лицата са криминално проявени. Иска ми де са вярвам, че членовете на екипажа нямат нищо общо с този контрабанден трафик на дрога", обясни Живко Коцев.