На базата на решенията на Народното събрание е видна много стабилна евроатлантическа коалиция – "Български възход“, ДПС, ДБ, ГЕРБ-СДС. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещение в Ямбол, предаде репортер на Агенция "Фокус"

"Считах, че ако се даде на ДБ, има реален шанс. За мен е нормално лидерът да е премиер, но те не искат. Снощи го гледах в "Панорама“ Христо Иванов, беше много притеснен от въпроса за правителство, защото за първи път му се дава възможност на него и на неговата партия да носи отговорност, да е лидер на един процес, а той ми се видя много притеснен. Все още има шанс, ако им се даде", каза Борисов.

Бившият министър-председател коментира думите на вицепрезидента Илияна Йотова, която през вчерашния ден каза, че правителство с третия мандат трябва да продължи политиките на служебния кабинет. 

"По моята логика това може да е БСП, защото в служебното правителство, в предишното беше Янаки Стоилов, сега са Зарков, Лечева, Явор Гечев. Това са все кадри на БСП и то висши кадри, които са се явявали като наши конкуренти и като водачи на листи на БСП. Произходът на мандата на Радев също е от БСП. Тук логиката ми се бърка, защото в същото време Стефан Янев е бил два пъти служебен премиер на служебни правителства, излъчени от президента Радев. За да сложиш премиер някого, трябва да ти е близък. Трябва да имате еднакво мислене, а като ти е бил секретар толкова време, също е логично. Не ни остава нищо друго освен да видим в понеделник какво ще е решението", каза той. 

Борисов допълни, че ако се стигне до поредни предсрочни избори, трябва да се помисли за промяна на системата. 

"След пети избори или трябва да има избори, или да се мисли за промяна на системата, промяна на гласуванията, да се мине на гръцкия вариант, мажоритарна система, каквото и да е", обясни той.