Изборът на председател на Вежди за 48 НС беше тест: Борисов, Кирчо и Асен, Доган, Костя Копейкин, Корнелия, Христо Иванов и прокурорът на Живков, генерал Стефан Янев – обичате ли България, или лайквате властта, заради облагите?

https://www.youtube.com/watch?v=oVRnFq90SWg

На 21 октомври 22-ра артистът Вежди Рашидов оглави 48 НС. Докато водеше първото 55 часово 3-дневно заседание, Вежди рисуваше - както ми каза: "Полегнали Христосчетa“...

Както се случи. Отзад-напред

Вежди. Попитах го: Борисов “благослови" ли Ви за председател на НС?

Илиана Беновска: Вашата артистична натура и душа как ще я приспособите тук - към бюрокрацията, към този правилник?

Вежди Рашидов: Надявам се, че ще имам добри заместници! Изцяло, недейте да ме пишете вече в ...

Илиана Беновска: В артистите?

Вежди Рашидов: Към артисти някои ме пишат, някои не, но това е техен избор. В артистичния свят, както съм казвал, там милост нямам!

Медия: Охраната на НСО ще Ви тежи ли?

Вежди Рашидов: На свободния артист малко ще му тежи, но какво да направя, като законът е такъв! Все пак сме държава с Конституция и закони!

Илиана Беновска: Казах им, че "свободолюбивият Стрелец“ няма да могат да го удържат! "Свободолюбивия Стрелец“!

Вежди Рашидов: Слава Богу, че охраната, все пак, е симпатична и са добри момчета. Ние, все пак, няма да се борим!

Илиана Беновска: Видях Ви, че рисувате. Докато водите заседанието на НС. Какво рисувате?

Вежди Рашидов: Отговорихте сега - току-що на въпроса, който ми зададоха. Няма милост в занаята!

Илиана Беновска: Физиономии ли рисувате, или?

Вежди Рашидов: Настроението си, което изпитвам в момента. Така, малко - "полегнали Христосчета“ бях направил!

Илиана Беновска: А с Бойко Борисов помирихте ли се?

Вежди Рашидов: Ние не сме се карали никога! Само аз съм му се сърдил помалко, но съвсем нормално е.

Илиана Беновска: Защото той Ви направи публична бележка за изказването Ви за руския посланик!

Вежди Рашидов: Той е председател. Той може да прави всякакви бележки - А, аз - всякакви грешки, защото безгрешен човек няма!

Илиана Беновска: Борисов "благослови“ ли Ви? Даде ли Ви "зелена светлина“, за да станете председател? Говорихте ли с него?

Вежди Рашидов: Говорих преди малко. Разбира се, Борисов се зарадва, че усилията за примиреност - в името на хората, да има работещ Парламент и правителство – да, изпитва задоволство! Не мога да скрия, че се радва, че най-накрая има председател на Парламента! Не толкова за мен. Разбира се, сигурно и малко се радва, защото аз съм негов приятел! Нормално е, всеки се радва за близки!

Иначе. Корнелия каза, че ПП не са могли да я откажат от коалицията ГЕРБ, ДПС, БСП, БВ за избора на Рашидов:

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, на какво разчитаха Василев и Петков да Ви "притиснат“ в тези 15 минути почивка, които поискаха преди гласуването на кандидатурата на Рашидов, и Вие да се откажете? Това е тяхната версия, че са искали в тези 15 минути почивка да Ви откажат от избора на Вежди Рашидов! На какво разчитаха?

Корнелия Нинова: Шегувате се!

Илиана Беновска: Не, не се шегувам хич! Казвам Ви го най-отговорно, знам го!

Корнелия Нинова: Ако това са го казали – питайте ги тях защо мислят така! Но ние мисля, че се познаваме достатъчно добре от последните 8 месеца. Трудна работа да ни притискат, когато изборът е краят на парламентарната република, хората през зимата без пари, икономиката без подкрепа, пълен блокаж на държавата! С какви аргументи да ни притискат отгоре на всичко?

Илиана Беновска: Тоест нямате нещо, с което се страхувате, че ще Ви компрометират?

Корнелия Нинова: Познаваме се, категорично не!

Илиана Беновска: Подкрепяте ли Стефан Янев за това, че той иска да се разберете за политики? Той го искаше това да стане и преди избора за председател на Народното събрание, за да може да сформирате нататък и работещ парламент, и кабинет! Подкрепяте ли това?

Корнелия Нинова: Е, Стефан Янев е открил "топлата вода“!

Илиана Беновска: Няма значение, той го говори!

Корнелия Нинова: Във всички разговори за кабинет и парламент се говори за политики.

Илиана Беновска: А Борисов, ако Ви покани лично на разговор?

Корнелия Нинова: Ние сме се борили с модела ГЕРБ, когато ПП още не са били решили да стават партия!

Илиана Беновска: Ще ми отговорите ли, в ухото Ви питам – Борисов, ако Ви покани на разговор за политики да говорите на бъдещия кабинет?

Корнелия Нинова: Казах не! Така че?!

Иначе. Кирчо искаше 15 минути. Преди гласуването на Вежди за Пръв в България. И Асенчо го искаше. Ама… Бяха закъснели в анализа…

Илиана Беновска: Ще потърсите ли контакт с Бойко Борисов, за да решите кризата с невъзможността да се избере председател на 48 Народно събрание? Моля да ми отговорите! Ще потърсите ли контакт с Бойко Борисов, за да решите въпроса?

Кирил Петков: Готови сме да говорим с всеки в парламента, но в кулоарите на тази сграда!

Илиана Беновска: Борисов не е "всеки“, ще потърсите ли контакт с Бойко Борисов?

Кирил Петков: В тази сграда само!

И Кирил и Асен, Лорер са си повярвали, че ще бутнат Бойко…

Илиана Беновска: Г-н Василев и г-н Петков, има едно стихотворение на Павел Матев "Млади кончета пият вода“. Преди време ви питах: Борисов не е ли "голяма хапка“ за "устата“ на ПП? Сега, виждате, че и другите исторически партии, ви показват, че не може така лесно да влезете и да "потропвате с копитца“ в политиката! Какво щяхте да споделите тук, на тази открита среща, нещо, което не сте казали и което ще ги увлече? Имате ли уникални политически идеи, или просто повтаряте едни и същи "мантри“?

Асен Василев: Това, което казахме и долу, когато отправихме поканата – трябва да започне процес, в който партиите да могат да си говорят! А не да говорят на своите избиратели от трибуната на Народното събрание! И този процес трябва да е публичен, тъй като нито обществото вярва на политиците, нито те вярват един на друг. Единственото лечение за тази липса на доверие е прозрачност и публичност! А това, че има партии, които дълги години са решавали тези процеси при затворени врати, според нас ни доведе до текущата патова ситуация. Виждате, ние оттеглихме нашия кандидат, и въпреки това нито кандидатът на ГЕРБ, нито кандидатът на ДПС, нито кандидатът на "Възраждане“ успя да събере мнозинство! Очевидни задкулисни договорки при затворени врати не могат да произведат мнозинство! Това е много добре и оздравително за България!

Илиана Беновска: Не чувам какво щяхте да им кажете тук, на отворените врати!

Асен Василев: Току-що го казахме!

Илиана Беновска: Не, това, че е прозрачно и незадкулисно не е ново! Кажете работещата политическа идея, за да може България да върви напред!

Асен Василев: Работещата политическа идея също я казах – да кажат какви са качествата, които кандидатът искат да има, и всяка партия да номинира не от собствените си редици, а от редиците на другите!

Кирил Петков: Това, което трябва да се каже ясно, и между другото да знаете, че това, че те в момента не са тук, и тази пресконференция е покана! С други думи – процесът не е свършил. Ние сега не казваме – щом не сте тук, значи няма! Напротив, това е призив да дойдат тук, когато решат, когато се чувстват комфортно, защото ние всички работим за българския гласоподавател. Това, което г-н Василев каза, например всеки да предложи двама кандидати от друга политическа партия, е начин за правене на мостове между политическите партии. Но българският народ трябва да е свидетел на това. Защото доверието в тази институция е спаднало не защото хората не са идвали тук или са си тръгнали! А защото вън всички хора казват – ние сме ви избрали, за да решавате проблеми, ние искаме да знаем какви са принципите, които решават проблемите. И в момента изглежда, че говорим само за председател. Реално говорим как оттук нататък това Народно събрание да решава истинските проблеми. И ако отворим този формат, да има прозрачно говорене за тежките задачи, които никой не може сам да реши, тогава се надяваме, че всеки ще обере своите политически говорения и пред всички избиратели ще може заедно да се покаже конструктивност, да се покаже решение на въпроса! Така че и днешната пресконференция, която стана в момента пресконференция, е реално покана!

Иначе. Явлението е Стефан Янев - освен генерал е и най-"секси“ политически, образован и опитен, май?!

Попитах Стефан Янев:

Илиана Беновска: Кое Ви мотивира да участвате в тази група, която подкрепи кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на 48 НС? Тя е с доста странен състав – ГЕРБ, БСП, ДПС?

Стефан Янев: Ние не сме участвали в тази група заради групата, а сме участвали заради принципа, който казахме още първия ден, че ще подкрепим кандидатура, която събира мнозинство. Предложихме вариант, при който да се излъчи такава кандидатура от тези 240 народни представители, които са всички в залата, която да е максимално обединяваща и дай Боже да е подкрепена от 240 народни представители. Очевидно такава не намерихме до момента. Кандидатурата на г-н Вежди Рашидов беше тази, която събра тази подкрепа. Така че това е принципът!

Илиана Беновска: А Корнелия Нинова каза, че Вие откривате "топлата вода“, като говорите, че трябва да постигате съгласие по политики. Не правя интрига! Коментирайте това изявление!

Стефан Янев: Всеки има право на мнение и начин на изразяване. В крайна сметка, аз, ако съм открил "топлата вода“, тя го е забелязала късно! Защото говоря така по време на цялата кампания, че смисълът на съгласието, смисълът на разговора в парламента, смисъла на взаимодействието между партиите е именно това да се върви към решение. Така че всяко решение, което е смислено, което би могло да бъде аргументирано е добре дошло!

Илиана Беновска: А кога все пак ще седнете да говорите за политики?

Стефан Янев: Надявам се следващата седмица!

Иначе. Позволете. Чувства. За България.

Ще цитирам Шандор Петьофи: Две неща ми трябват на земята - те са: любовта и свободата. За любовта бих дал живота, за свободата - бих дал и любовта.

Борисов, "млади кончета“ - Кирил и Асен, показа ли ви ,че е "голяма хапка“ за устата на ПП?

Аз съм Беновска. И питам.