Обединеното кралство обяви допълнителни санкции срещу руски граждани и компании в сряда, включително някои, описани като част от "вътрешния кръг“ на руския президент Владимир Путин, съобщава CNN.

Сред санкционираните е Владимир Потанин, описан от правителството на Обединеното кралство като вторият най-богат човек в Русия, с приблизително богатство от близо 16 милиарда долара, и "ключов поддръжник на Кремъл“, обвинен, че продължава "да трупа богатства, докато подкрепя режима на Путин "

Санкционирана е и братовчедката на Путин Анна Цивилева. Като президент на руската въгледобивна компания JSC Kolmar Group - също санкционирана във вторник - Обединеното кралство вярва, че Цивилева и съпругът й Сергей Цивилев, губернатор на богатата на въглища област Кемерово, са извлекли "значителна полза“ от отношенията си с Путин.

Последните санкции на Обединеното кралство също са насочени срещу руски граждани и компании за предполагаемото им участие в подкрепата на режима на Асад в Сирия, ключов руски съюзник в Близкия изток.

"Докато Путин продължава отвратителната си атака срещу Украйна, ние ще използваме санкциите, за да отслабим руската военна машина. Днешните санкции показват, че нищо и никой не е извън масата, включително най-близкото обкръжение на Путин“, заяви говорител на правителството на Обединеното кралство.

От Даунинг стрийт 10 подчертават, че ще работят с международните си съюзници, за да попречат на Русия да използва тръстови услуги на Обединеното кралство, използвани за управление на чужди активи.

Британското правителство твърди, че е санкционирало над 1000 души и над 120 предприятия, откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари.

Превод и редакция: Иван Христов