Общото събрание на ООН лиши днес Русия от членство в Съвета по правата на човека на организацията заради информации за "сериозни и систематични нарушения на човешките права", свързани с руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Предложението, внесено от САЩ, събра 93 гласа "за" при 24 "против" и 58 "въздържал се". За лишаване на Русия от членство в 47-членния Съвет беше необходимо мнозинство от две трети от гласувалите, без да се броят въздържалите се, посочва Ройтерс. Тъй като със "за" или "против" гласуваха общо 117 делегации, 93 е повече от две трети от общия брой и затова резолюцията беше приета.

Такова решение се взима за втори път в историята на Съвета на ООН по правата на човека - орган, създаден през 2006 г., отбелязва ДПА. Либия бе лишена от членство през 2011 г. заради насилието срещу протестиращи от страна на сили, лоялни на тогавашния лидер на страната Муамар Кадафи.

На 24 март Общото събрание на ООН призова за безпрепятствен хуманитарен достъп и защита на цивилното население в Украйна с по-голямо мнозинство. Тогава 140 държави гласуваха "за" при пет "против" и 38 "въздържал се", припомня Франс прес.

В резолюцията, приета от 193-членното Общо събрание, се изразява "сериозно безпокойство от продължаващата хуманитарна криза и нарушения на човешките права в Украйна".

Русия предупреди държавите, които са гласували против или са се въздържали, че ще разглежда това като "неприятелски жест" с последици за двустранните връзки, отбелязва Ройтерс.

Руски представители по-рано казаха, че разглеждат стъпката като политически мотивирана и заплашваща с разрушителни последици системата на ООН. Решението за лишаване на Русия от членство в Съвета по правата на човека ще важи само за сегашния й мандат, който приключва през 2023 г. След това Москва може отново да кандидатства за членство, отбелязва ТАСС.

Против резолюцията гласуваха Алжир, Беларус, Боливия, Бурунди, Централноафриканската република (ЦАР), Китай, Конго, Куба, Демократична република Конго, Северна Корея, Еритрея, Етиопия, Габон, Иран, Казахстан, Мали, Киргизстан, Лаос, Никарагуа, Сирия, Таджикистан, Узбекистан, Виетнам и Зимбабве.



Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че е благодарен на държавите членки на ООН за лишаването на Русия от членство в Съвета по правата на човека.

Кремъл изрази съжаление за лишаването на Русия от членство в Съвета по правата на човека на ООН. Москва възнамерява да "продължи да защитава интересите си с всички законни средства", предупреди Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от Франс прес.

"Съжаляваме за това и ще продължим да защитаваме интересите си с всички законови средства и да обясняваме нашата позиция“, каза Песков пред британския канал "Скай нюз".

Превод и редакция: БТА