Украинският министър на отбраната Олексий Резников не вярва, че в момента има каквито и да било признаци за очакваната от Запада руска инвазия в Украйна, цитира думите му киевският портал LB.ua.

"Към момента не е сформирана ударната група на въоръжените сили на Руската федерация. Всеки военен експерт може да каже, че ударната група има няколко признака. Днес няма такива признаци", каза Резников в интервю за портала.

В същото време той отбеляза, че "това не означава, че тези знаци не могат да се появят утре, ако има съответно решение в Кремъл“. "Може да се формира, техният потенциал дава възможност за формиране на ударна група, но за това е необходимо време. И определено ще видим, че се случват определени събития, които показват началото на формирането на евентуална ударна група. Това ще разберем предварително. Към днешна дата ситуацията не е по-различна от пролетното обостряне“, каза Резников.

Министърът също така потвърди, че Западът и Украйна имат еднакви данни за броя на руските войски и оръжия близо до украинската граница, но различни оценки за ситуацията. "Имаме еднакви данни. Оценките наистина са различни", каза министърът. Според него всеки ден, а понякога и няколко пъти на ден, той обсъжда ситуацията с главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и Генералния щаб. Освен това, отбеляза министърът, се провеждат срещи в Съвета за национална сигурност и отбрана с участието на представители на разузнаването, МВР, Гранична служба и Националната гвардия. "Оглеждаме се на всички страни“, увери Резников.

Той цитира данните на Киев за броя на руските сили по границите на Украйна. "Говорим за условно 110 хиляди наземен компонент, ако говорим за количествения състав на войниците на въоръжените сили на Руската федерация. Ако добавим въздушния и морския компонент, ще има не повече от 120-125 хиляди по цялата граница на Украйна <...>. Още веднъж повтарям: цифрите са същите като през пролетта на 2021 г.“, подчерта Резников.

Превод и редакция: Юлиян Марков