Най-малко седем моряци на Съединените щати бяха ранени след "неуспешно кацане“ на F-35 на палубата на американски ядрен самолетоносач, който плава в Южнокитайско море, съобщават ВМС на САЩ, цитирани от Al Jazeera.

В изявление, публикувано след инцидента, командването на Тихоокеанския флот на САЩ заяви, че самолетът F-35C Lightning II е "извършвал рутинни полетни операции“, когато е станала катастрофата на палубата на USS Carl Vinson.

От седмината моряци, които са ранени, трима са евакуирани за медицинска помощ в лечебно заведение във филипинската столица Манила.

В изявлението не се казва защо тримата служители трябва да бъдат евакуирани, но се добавя, че по-късно състоянието им е "оценено като стабилно“.

Четирима други служители са лекувани на борда на USS Carl Vinson, а трима от тях вече са изписани от лазарета. Не се предоставят допълнителни подробности за състоянието на четвъртия моряк.

От ВМС на САЩ заявиха, че причината за "полетната злополука е в процес на разследване“.

Изявлението не предоставя информация за състоянието на самолета F-35C и дали USS Carl Vinson е претърпял някакви физически щети.

Филипинското правителство все още не е публикувало изявление за инцидента.

През октомври друг американски кораб, атомната подводница USS Connecticut, беше замесен в друг инцидент в Индо-Тихоокеанския регион. Никой от участващите моряци не е пострадал с опасност за живота, но събитието доведе до уволнението на командира на подводница.

Новинарският уебсайт на Военноморския институт съобщи, че последният инцидент се е случил, когато USS Carl Vinson е провеждал военни учения в оспорваното Южнокитайско море заедно с ударната група на самолетоносача USS Abraham Lincoln.

Според публично достъпната информация и двата плавателни съда се считат за кораби от тип Нимиц, които са класифицирани като самолетоносачи с "ядрен двигател“.

През последните седмици двата американски кораба проведоха военни учения с японски военноморски кораб във Филипинско море, докато USS Carl Vinson също проведе "операции за обучение на експедиционни ударни сили“ с американската военноморска група "Есекс“.

Миналата седмица USS Benfold, разрушител, въоръжен с управляеми ракети, също плаваше в Южнокитайско море в околностите на Параселските острови, за които претендират както Китай, така и Виетнам.

Съединените щати провеждат военноморски учения и операции за свобода на навигацията в Южнокитайско море, тъй като се опитват да оспорят разширяващите се морски дейности на Китай във водите, за които Пекин има почти пълни претенции.

По-рано този месец САЩ заявиха, че дейностите на Китай в Южнокитайско море, включително неговите "исторически претенции“ за жизненоважния търговски път, "сериозно подкопават върховенството на закона“ в океана и универсално признатите разпоредби в международното право.

Китай цитира своето искане за т. нар. "девет тирета“, с които отстоява правата си върху цялото море.

Международен трибунал в Хага обяви искането за "нямащо правно основание“ въз основа на Конвенцията на ООН по морско право, която Пекин е подписал, след като Филипините, които също претендират за части от Южнокитайско море, предприеха законови действия срещу Пекин.

Китахй не призна решението и продължи да строи изкуствени острови, на които могат да акостират военни кораби и да кацат самолети.

Малайзия, Виетнам, Бруней и Тайван също претендират за части от Южнокитайско море.

Превод и редакция: Иван Христов