Руски и китайски военни моряци са изпълнили учения по претърсване и освобождаването на условно задържан товарен кораб в рамките на маневрите "Мирно море 2022“ в Арабско море. Това съобщиха във вторник от Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирани от ТАСС.

"В западната част на Арабско море се проведоха съвместните руско-китайски военноморски учения "Мирно море - 2022“. <...> В хода на ученията руските кораби съвместно с китайските ВМС осъществиха тактическо маневриране и организация на претърсвателни действия на условно завзет товарен съд, в качество на какъвто бе използван танкера "Борис Бутома“. Също така моряците от двете страни са работили по освобождаването на условно задържан кораб“, се казва в съобщението.

В него се отбелязва, че от руска страна са участвали отряд кораби на Тихоокеанския флот в състав: като част от гвардейския орден Нахимов, ракетния крайцер Варяг, големия противоподводен кораб Адмирал Трибуц и големият морски танкер Борис Бутома. ВМС на Китай бяха представени от ракетния разрушител Урумчи и интегрирания кораб за снабдяване Тайху.

"Военни моряци извършиха хеликоптерно прехвърляне на условно ранен човек от"Адмирал Трибуц“ към разрушителя "Урумчи“. За тези цели е използван палубен хеликоптер Ка-27ПС от военноморската авиация на Тихоокеанския флот“, отбелязват от руското военно ведомство.

От Министерството на отбраната на Руската федерация уточниха, че след приключване на ученията отрядът на бойните кораби на Тихоокеанския флот е продължил да изпълнява задачи по плана за далечен рейс.

По-рано беше съобщено, че отряд кораби на Тихоокеанския флот е тръгнал на дълъг рейс от Владивосток през декември 2021 г. Корабите участваха в руско-индийското военноморско учение PASSEX и руско-иранско-китайското военноморско учение CHIRU-2022.

Превод и редакция: Иван Христов