Великобритания обмисля да изпрати още стотици войници към съседните на Украйна страни-членки на НАТО, които да действат като "възпиращ фактор“ за Русия, според източници от британското отбранително министерство, пише британският вестник The Times.

Плановете на Обединеното кралство да засили приноса си към мисиите на Aлианса в региона се появиха, когато Лиз Трyс отправи лично предупреждение към Путин да "отстъпи от Украйна, преди да направи огромна стратегическа грешка“.

В реч пред мозъчния тръст на Института "Лоуи“ за външни работи в Сидни, Австралия, външният министър каза, че Кремъл "не е научил уроците на историята“ от предишните военни провали на Русия. "Нашествието ще доведе само до ужасно блато и загуба на живот, както знаем от съветско-афганистанската война и конфликта в Чечения.

Великобритания трябва да работи със съюзници като Австралия, Израел, Индия, Япония и Индонезия, за да се изправи срещу глобални агресори като Китай, Русия и Северна Корея, добави Тръс. "Време е свободният свят да отстоява позициите си."

Държавите-членки на НАТО проведоха разговори на високо ниво дали да засилят присъствието си в Естония, Латвия, Литва и Полша.

Великобритания ръководи бойна група от 1200 души в Естония, където има 830 войници, танкове, бойни бронирани машини, самоходна артилерия, инженерни войски и средства за противовъздушна отбрана и разузнаване. Повече от 300 френски войници също съставляват бойната група.

В Полша има и 140 британски войници като част от засилената мисия на НАТО за предно присъствие.

Съгласно плановете, които се обсъждат в Министерството на отбраната, Обединеното кралство гледа да подсили тези мисии със "стотици“ войници, които биха могли да бъдат разположени в кратък срок.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, потвърди вчера пред CNN, че обмисля увеличаване на разполагането на войски в източната част на Алианса. Той каза, че подобен ход ще "изпрати много ясно послание към Русия“.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ, каза в Берлин, че ако Русия нахлуе в Украйна, континентът ще бъде върнат към "по-опасно и нестабилно време“, в което заплахата от тотална война ще надвисне над всички.

Великобритания също има около 100 войници в Украйна като част от тренировъчната мисия Operation Orbital. Около 30 войници от новия полк на рейнджърите бяха разположени там тази седмица, за да обучат силите си как да използват около 2000 противотанкови ракети, предоставени на страната от Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян Марков