Местна инициативна група (МИГ) Тервел-Крушари публикува за обществено обсъждане условията за прием по подмярка "Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“. Това съобщиха от екипа на Областен информационен център - Добрич, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Публичното обсъждане е в контекста предстоящия прием на проектни предложения по тази подмярка на мярка M06 "Развитие на стопанства и предприятия“.

Представени са условията за кандидатстване по процедура за подбор на проектни предложения с планирани индикативни срокове:

- първи прием, начало 14 февруари 2022 г. / краен срок 31 март 2022 г.;

- втори прием, начало 9 май 2022 г. / краен срок 30 юни 2022 г.;

- трети прием, начало 15 август 2022 г. / краен срок 30 септември 2022 г,

Вторият и трети прием по мярката ще бъдат обявени след приключване на Първи прием и съответно Втори прием, единствено и само при наличен остатъчен финансов ресурс, формиран като разлика между първоначално одобрената сума по мярката от Стратегията и общата сума на определения финансов ресурс за одобрените в настоящата процедура проекти. Подмярка 6.4. има за цел да насърчава нови и да развива съществуващи неземеделски дейности в територията на действие на Местната инициативна група (МИГ).

По мярката ще се подкрепят микропредприятия на територията на МИГ Тервел - Крушари чрез: подпомагане на инвестиции в неземеделски дейности, включително на производства, за развитието на конкурентоспособността на селския район; насърчаване на инвестиционните дейности, за да се подпомогне създаването на заетост и да се благоприятства диверсификацията на неземеделските дейности; подобряване достъпа до услуги за населението от селския район.

Проектните предложения могат да се подават електронно чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020), с използването на квалифициран електронен подпис(КЕП). Проектът на Условията за кандидатстване, е публикуван на основание чл. 26, ал. 4 от Закона за управление на средства от структурните и инвестиционните фондове. Писмени предложения и коментари по проекта на насоките могат да се изпращат в срок до 13.01.2022 г. до 17,30 часа на електронна поща: migtk@abv.bg. Повече информация може да се намери на уеб адрес: https://bit.ly/3Fb43kL.

Жулиета НИКОЛОВА