В реч за годишнината от щурма на Капитолия, описана от вестник USA Today като "много силна“, държавният глава на САЩ Джо Байдън критикува предшественика си на поста в Белия дом Доналд Тръмп за "лъжите, изтъкани около резултатите от президентските избори през 2020 г.“

Байдън и вицепрезидентът Камала Харис се обърнаха към нацията в четвъртък сутринта (местно време) по повод събитията, които точно преди година разтърсиха американското общество.

"Нашата демокрация издържа. Ние, хората, издържахме. Ние, хората, победихме“, каза Байдън за деня, в който Конгресът потвърди победата му на изборите през 2020 г.

Президентът каза, че няма да се отклони от борбата за страната."Ще защитавам тази нация и няма да позволя на никого да постави кинжал в гърлото на демокрацията“, увери Байдън.

Безредиците от 6 януари, предизвикани от исканията за отмяната на резултатите от президентските избори през 2020 г., завършиха с пет смъртни случая, стотици арести и създаването на двупартийна комисия, посветена на разследването на причините за случилото се.

Събитията от този ден доведоха до втория импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп заради ролята му в подбуждането към насилието. Той беше оправдан от Сената през февруари.

След бунта в Капитолия отношенията между сенаторите от двете партии и членовете на Конгреса - много от които намериха подслон от бунтовниците на Капитолийския хълм - станаха обтегнати. Някои поставиха под въпрос надеждността на тези, които все още подкрепят Тръмп.

Законодателите ще отбележат деня с разкази, размишления и молитвено бдение.

Превод и редакция: Тереза Герова