Изследователският прототип на Mercedes-Benz залага технологиите, които ще бъдат използвани в серийното производство на електрическите автомобили в бъдеще

Постигането на електрическа мобилност е пътешествие, което е колкото вълнуващо, толкова и предизвикателно, колкото непознато, толкова и сигурно. VISION EQXX на Mercedes-Benz e автомобил създаден именно за това пътешествие. Той отговаря на прогресивното търсене на модерните клиенти на марката за емоция чрез иновации. Част от широкообхватна технологична програма, този изследователски прототип е създаден от хора с креативност, изобретателност и решимост да доставят най-ефективния автомобил на планетата, като използват дигитални технологии, иновативност от стартъп компаниите и скорост от Формула 1.

Резултатът е шедьовър на ефективността, който е способен да измине повече от 1000 км1 с едно зареждане на батерията при невероятно ниската консумация на енергия от под 10 кВтч на 100 км.

VISION EQXX на Mercedes-Benz налага стандартите за развитието на автомобилното инженерство в бъдеще. Много от неговите разработки вече се интегрират в серийното производството, като например следващото поколение на модулната архитектура на Mercedes-Benz за автомобили от компактния и средния клас.

VISION EQXX на Mercedes-Benz постига повече с по-малко

Когато се говори за енергия, време или ресурси, ефективността се свързва с намаляване на загубите до абсолютен миниум така, че да се постигне най-доброто с това, с което се разполага. При VISION EQXX на Mercedes-Benz ефективността означава по-голям пробег с по-малко енергия, по-осезаем лукс и удобства с по-малко въздействие върху природата и повече електрическа мобилност с по-малко загуби.

Електрически еквивалент на "1-литрова кола“

VISION EQXX използва по-малко от 10 кВтч електрическа енергия, за да измине 100 км. Преведено в разход на гориво, това се равнява на разход от 1 литър на 100 километра.

От Берлин до Париж с едно зареждане на батерията

Едно зареждане на батерията на VISION EQXX стига за пътуване от Берлин до Париж, от Ню Йорк до Синсинати, от Пекин до Нанкин. Въз основа на средно изминаваните разстояния годишно, шофьор в САЩ или Китай ще трябва да презарежда напълно VISION EQXX само два пъти месечно, а в Европа - само веднъж месечно.

Шампион в аеродинамиката

На дълъг път съвременните електрически автомобили използват около 2/3 от енергията на батерията си, за да си проправят път през насрещния въздушен поток. С коефициент на аеродинамично съпротивление от 0,172 VISION EQXX може да постигне голяма разлика при пътуване по магистрала. Намаление със само 0.01 на този показател добавя около 2.5% към пробега на автомобила. За сравнение няколко други коефициенти на съпротивление: VISION EQXX – 0,1716; EQS – 0,20; американски футбол – 0,18 до 0,2; велосипедист – от 0,6 до повече от 0,8; човек – от 0,8 до 1,2)

Електрическо задвижване с 95% ефективност на батерията

С мощност от около 150 кВт супер ефективното електрическото задвижване на VISION EQXX осигурява силата и издръжливостта на този изключителен бегач на дълги разстояния. 95% от енергията на батерията стига до колелата на VISION EQXX. Най-ефективното задвижване при автомобил с двигател с вътрешно горено постига 30%, а средно при спортистите, които бягат на дълги разстояния, този показател е около 50%. С експертно инженерство и помощта на екипа, отговарящ за Формула 1, химиците на Mercedes-Benz успяха да "съберат“ енергията на електрическия флагман на марката – EQS, в размерите на компактна кола. Батерията на VISION EQXX съхранява почти 100 кВтч енергия, при това е с 50% по-малък обем и e с 30% по-лека от тази на EQS.

Устойчиви материали: Иновативно рециклирани и растителни материали намаляват въглеродния отпечатък

Супер изчистения дизайн на VISION EQXX е нов израз на ефективност в интериорния дизайн. Основният принцип е максимален комфорт и стил с минимално тегло и без никакви материали от животински произход. Така например, при изработването на дръжките на вратите за първи път в автомобилната индустрия се употребява биотехнологичен материал, който наподобява коприна. А за седалките се прилагат две алтернативи на кожа - Deserttex, направен от кактус, както и Mylo - от кореноподобната структура на гъби.

VISION EQXX е снабден с гуми с изключително ниско съпротивление при движение, с оптимизирана аеродинамична геометрия, комбинирани с леки магнезиеви джанти за по-голям пробег. В допълнение ултратънки покривни панели на покрива захранват акумулаторната система на автомобила за до 25 км допълнителен пробег.

От бял лист хартия до завършен автомобил само за 18 месеца: VISION EQXX е част от технологична програма на Mercedes-Benz, която може да адаптира иновативните технологии в серийното производство по-бързо от всякога.

Групата Силвър Стар е официален представител на немския концерн Daimler AG за България за марките Mercedes-Benz, SETRA, FUSO и Unimog. Компанията предлага целия спектър от услуги за бизнес и крайни клиенти, в това число продажба и следпродажбено обслужване на нови и употребявани леки, лекотоварни и товарни автомобили и автобуси, както и продажби на резервни части. Дилърските центрове са позиционирани в София, Пловдив, Варна и Бургас.