Повече от 800 участници започнаха в различните дистанции от Маратона на приятелството в Плевен, който се провежда днес за 10-и път. Те са от над 17 националности, разкри Станимира Георгиева от "Айс Опън", съорганизатор на събитието. 

Около 290 са само записалите се в дисциплините класически маратон (42.2 км.), полумаратон (21.2 км.), 10-километрова дистанция и щафета. Повече от 500 са регистрираните деца които се състезават в специалния формат Fun Run Kids.

Най-възрастният участник е на 78 години. За осми път част от надпреварата е и 77-годишният Алън Кей, който е най-възрастният сред чужденците.

Маратонът стартира в 3-километровия крос "Аз мога". Тази година в маратона се включи отново и Оливър Патън от посолството на Великобритания у нас. 

Маратонът на приятелството в Плевен популяризира не само активния начин на живот за цялото семейство, но и традиционно подкрепя благотворителни каузи. Тазгодишното издание набира средства за стипендия за студент в Медицинския университет в Плевен, изгубил единия или двамата си родители или израснал в специализирана институция.  

От създаването си Маратонът на приятелството работи и за приобщаването на хората с различни способности, както и на малцинствата.