Индия наложи антидъмпингови мита върху пет продукта от Китай, включително някои алуминиеви продукти и химикали. Това съобщи в понеделник The Economic Times.

Митата бяха наложени от Главната дирекция по търговски операции (DGTR) след приключването на антидъмпингово разследване в Индия срещу някои вносни китайски продукти, произведени от валцуван алуминий и химикали, използвани в производството на соларни модули, както и в енергетиката и бояджийската индустрия, въз основа на жалба на индийски производители на тези продукти, пише изданието.

Според DGTR големият обем на вноса от Китай и подценените им цени вредят на индийската индустрия.

Търговският оборот между Индия и Китай за единадесет месеца на тази година възлиза на над 114 милиарда долара, което е с 46,6% повече спрямо същия период на миналата година. Износът на Индия за Китай през този период възлиза на 26,358 милиарда долара, което е увеличение от 35,8% на годишна база, докато вносът нарасна с 49% до 87,905 милиарда долара, дължащ се на увеличените покупките на китайски тежки машини от Индия, телекомуникационно оборудване и домакински уреди.

Превод и редакция: Иван Христов