По подобие на Господния светъл ден, нека и всички наши дни занапред бъдат светли, здрави и благословени. Това се посочва в Архипастирско рождественско послание от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. "Велик е, Господи, денят на Твоето Рождество!" (Св. Ефрем Сириец)

Възлюбени,

Като малките деца, които отиват в леглото преди Коледа и стават с изненада на сутринта, народът е спал през дългата неспокойна нощ на Закона и се е събудил от ангелското пение и благославящите Бога и Светия Богомладенец Иисус под Светлата звезда.

Сбъднало се реченото чрез свети пророк Исаиа, който казва: "земята Завулонова и земята Нефталимова, на крайморския път, отвъд Йордан, езическа Галилея, народът, който седеше в мрак, видя голяма светлина, и за ония които седяха в страна и сянка смъртна, изгря светлина" (Мат. 4: 15-16; Ис. 9:1-2).

Народът очаквал в тъмнината на греха и смъртта да намери Иисус в тази светлина. И Го намерил тъкмо в тази дълго-очаквана: "Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен" (Никейският Символ).

Всички си казвали един на друг: " Елате си вземете и вие светлина от тази Светлина, която никога не гасне!" И когато те си взели от тази Светлина, те станали като звезди срещу тъмнината на човешкия грях.

Слава Тебе, Христе Боже наш! Твоите светци, Всемилостиве, са като звезди на земята! Когато те се доближават до света, все едно Бог докосва света – "погледне към земята, и тя се тресе; допре се до планините, и те димят! (Пс 103:31-32)“, заяви митрополит Йосиф.

"Подобно на Бог и светците започнали да говорят на света:

"В тази нощ на помирение, да няма гневен или безрадостен човек.

В тази нощ, която успокоява всички, нека няма заплашен или обезпокоен.

Времето сега принадлежи на сладчайшия Иисус!

Тази нощ е на смирения Иисус!

В този ден на опрощаване, нека не съгрешаваме.

В този ден на радост и веселие, да не разпространяваме униние и зараза.

В този ден на мирна почивка, нека да не бъдем гневни.

На този ден, когато Бог слязъл долу при грешниците,

Нека праведните да не се възвишават над грешните.

На този ден, когато Бог отвори вратите към небето,

Нека нашите сърца бъдат с отворени двери за всички, които са съгрешили.

Днес Господ променя и взема върху Себе Си нашата природа;

Така че, нека и ние се променим и станем като Него.

Днес Бог станал човек, та с Божия печат да се украси и човекът.

Днес Синът Божий станал Син Човешки, за да сподели в какво се състои лошото, та да може да споделя с нас доброто. На времето старият Адам беше измамен, че може да стане Бог (Бит. 3:5), но желанието му не се сбъдна. Сега Бог става човек, та Той да направи Адам бог.", добави той.

"Велик е, Господи, Денят на Твоето Рождество!", възкликва св. Ефрем Сириец.

"Велик" е и за нас – досточтимите клирици и миряни на закриляната от Бог Българска източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия!

По подобие на Господния светъл ден, нека и всички наши дни занапред бъдат светли, здрави и благословени.

Честито Рождество Христово и Новата 2022 г!“, допълни митрополит Йосиф.