В Израел регистрираха първи смъртен случай на заразен с новия щам на коронавируса – "Омикрон“, съобщава англоезичното издание The Jerusalem Post.

Починалият е 60-годишен мъж, приет в болница в град Беер Шева. Лекарите поясниха, че той е страдал от няколко други основни медицински състояния, които са били основните причини за смъртта му, а не вирусът. Първоначалният PCR тест е събудил подозрение за наличието на варианта. След допълнителни анализи е установено, че мъжът е инфектиран с "Омикрон“. Малко по-късно той е издъхнал.

За смъртта му бе съобщено от Министерството на здравеопазването. Ведомството потвърди, че в страната са открити нови 170 случая на "Омикрон“, с което общият брой на заразените с новия щам достигна до 341. Регистрирани са 1300 нови случая на COVID-19, диагностицирани през последните 24 часа - най-високият брой в страната от октомври насам.

В резултат на нарастващия процент на заразяване правителството реши във вторник, че държавните служби вече ще трябва да изпратят 50% от служителите си да работят дистанционно.

Кабинетът се събира късно тази вечер, за да обсъди допълнителни нови ограничения.

Превод и редакция: Тереза Герова