Градският съвет на Ню Йорк одобри закон, който ще даде право на жители на Ню Йорк без американско гражданство право да гласуват на местните избори, съобщава вестник The New York Times.

От 2023 г. около 800 хиляди жители на метрополиса, които имат зелена карта или разрешение за работа, ще могат да участват в гласуването. Това е рекорд за община в САЩ по брой лица без гражданство с право на глас. По-рано подобна мярка беше въведена в по-скромен мащаб в редица градове в Мейн, Илинойс и Масачузетс, за да се гарантира, че избраните власти отразяват по-пълно градската демография. Нелегалните мигранти, които нямат законното право да бъдат в страната, няма да могат да гласуват на местните избори.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че няма да наложи вето на решението на Градския съвет. Той обаче остава на поста само до 31 декември – в първия ден на новата година кметския пост ще поеме Ерик Адамс. Той се изказа в подкрепа на правото на притежателите на зелена карта да участват в местните избори, но изрази съмнения, че Градският съвет може да им даде такова разрешение, изравнявайки правата им с тези на гражданите на САЩ. Борбата за този ход заплашва да бъде първият сблъсък между умерения нов кмет и прогресистите в законодателната власт.

Превод и редакция: Тереза Герова