Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви в парламента решението за оттегляне на измененията в Закона за отчуждаване, цитира думите му скопският вестник "Слободен печат".

"Смятам, че гласуваните промени не уреждат правилно областта на отчуждаването“ е уводното изречение, в което президентът на Сърбия обяснява позицията си по спорния закон в три части.

Той казва, че въпреки че казусът е от обществен интерес, държавата трябва да вземе предвид, че всяко ограничаване на права, като правото на собственост, може да се прилага само по начин, който зачита правото на собственика на справедлива процедура, която защитава същността на гарантираното право. В тази връзка Вучич казва, че сроковете в процедурата трябва да бъдат преразгледани.

Правителството на Сърбия ще анализира дали са необходими промени в Закона за отчуждаване и ако се установи такава необходимост, те ще бъдат направени с широк обществен дебат с участието на професионалната общественост, професионалните сдружения, представители на икономиката и гражданското общество.

По-рано Вучич обяви, че общественият дебат може да продължи до шест месеца и че трябва да се постигне широк обществен консенсус по въпроса.

Недоволни от предложените изменения в Закона за отчуждаването и Закона за референдума, хиляди граждани блокираха главните пътища в Белград и десетки сръбски градове за два поредни уикенда с искане проектозаконите да бъдат оттеглени от парламентарната процедура.

Превод и редакция: Юлиян Марков